Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Danka" <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Do Danki - bakłażan
Date: Wed, 2 Jul 2003 15:48:03 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: d...@p...onet.pl@host-ip26-252.crowley.pl
Message-ID: <bdunnk$2p2$1@news.onet.pl>
References: <bdumvp$dme$1@opat.biskupin.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: host-ip26-252.crowley.pl
X-Trace: news.onet.pl 1057153588 2850 62.111.252.26 (2 Jul 2003 13:46:28 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Jul 2003 13:46:28 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:162268
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ewa P." <e...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:bdumvp$dme$1@opat.biskupin.wroc.pl...
> Już wiem, że w piekarniku ale jak długoi co potem (przepis mam)?
W przepisie było tak:
1. Najpierw poddaję całego bakłażana obróbce termicznej, aż nieźle się
pomarszczy
czyli zapiekasz go w całości ok 15-20 min w temp 180-200 st. Dokładnego
czasu nie znam, musisz obserwować go i gdy będzie wyglądał jak buźka 80 -
letniego staruszka to znak, że ma dość. Nie zdziw się jeśli pęknie i poleje
się soczek, a wtedy to już na pewno jest gotowy do dalszych działań.
Reszta wydaje mi się jasna, ale jeśli nie, to który punkt mam rozwinąć?
2. Obieram go ze skórki i rozgniatam widelcem na nieapetyczną paćkę
3. Dodaję do niego sporą posiekaną drobno cebulę
4. Sypię sporo pieprzu i umiarkowanie soli
5. Dodaję nieco oliwy i wszystko razem mieszam
6. Teraz pozostaje dać mu chwilkę w lodówce dla przegryzienia
Niebawem może zdradzę jeszcze jeden przepis, który dostałam, ale jeszcze nie
wypróbowany, więc milczę.
Brzmi niesamowicie, ale jeszcze nie wiem jak smakuje.
Danka
|