Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Do Danki - bakłażan Re: Do Danki - bakłażan

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Do Danki - bakłażan

« poprzedni post
Data: 2003-07-04 20:31:12
Temat: Re: Do Danki - bakłażan
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki

Danka <d...@p...onet.pl> wrote:

> 1. Najpierw poddaję całego bakłażana obróbce termicznej, aż nieźle się
> pomarszczy
[ciach]

Znaczy, kawior z bakłażanów robisz? To pycha jest, przyznaję, robię podobnie
jak Ty, tylko zamiast rozgniatać widelcem go miksuję razem z cebulą.
Smakuje przepysznie na grzankach.

> Niebawem może zdradzę jeszcze jeden przepis, który dostałam, ale jeszcze nie
> wypróbowany, więc milczę.
A ja się podzielę dwoma bakłażanowymi przepisami, które ostatnio wypróbowałam
i okazały się być bardzo smaczne. Pierwszy z nich jest zainspirowany daniem z
restauracji prowansalskiej w Orleanie -- dostałam gorącą przystawkę składającą
się z przysmażonych plastrów bakłażana, posmarowanych sosem pomidorowym i
przełożonych fetą. Podane to było na liściach sałaty, ładnie wyglądało i
smaczne było, więc przyrządziłam to sobie w większej ilości na obiad.
Drugi przepis to 'Omdlenie imama' według Tessy Capponi-Borawskiej, również coś
pysznego, bakłażany nadziewane farszem z cebuli i pomidorów, pieczone w
piekarniku i podawane na zimno.

No to po kolei:

Zapiekanka bakłażanowa z fetą (porcja dwuosobowa)
1 duży bakłażan
200 g fety
na sos: pół kilograma pomidorów (mogą być puszkowe), 1 duża cebula, ząbek
czosnku, sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, majeranek), oliwa.

Bakłażana kroimy w plastry, nie grubsze niż centymetr, posypujemy solą i
odstawiamy ma pół godziny, niech puszczą gorzki sok. W tym czasie gotujemy
sos: cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie, niech się zeszkli,
dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, następnie dodajemy pomidory obrane ze
skórki i pokrojone w kawałki. Sos dosmaczamy solą, pieprzem i ziołami,
przykrywamy pokrywką, aż się pomidory rozgotują, potem gotujemy odkryty na
małym ogniu, aż zgęstnieje.
Plastry bakłażana po wytarciu z soku obsmażamy na oliwie. Układamy w
wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym plastry bakłażana, smarujemy sosem,
na to układamy plasterki fety, i przekładamy do wyczerpania warstw. Na
wierzchu powinny być bakłażany posmarowane sosem. Wstawiamy na 20 minut do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podajemy z zieloną sałatą. Dobre także
na zimno.
Tę potrawę można zrobić również z serem kozim, wersja z ricottą jest także
dobra, choć łagodniejsza.

Imam Baildi, czyli omdlenie imama, wg Tessy Capponi-Borawskiej:

Dla 4 osób:
4 małe bakłażany
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
200 g pomidorów świeżych lub w zalewie
2 kopiaste łyżki posiekanej zielonej pietruszki
po 1 łyżeczce tymianku i oregano
2 kopiaste łyżki płatków migdałowych
sól, pieprz, oliwa.

Bakłażany umyć, odciąć zieloną końcówkę, naciąć wzdłuż, rozcięcie posypać solą
i odstawić na 30 minut rozcięciem do dołu, aby wyciekł z nich gorzki sok.
Przygotować składniki farszu: posiekać drobno cebulę, wycisnąć czosnek,
pokroić pomidory (obrawszy je uprzednio ze skórki, jeśli świeże). Po 30
minutach bakłażany lekko odcisnąć i wydrążyć ze środka nieco miąższu, miąższ
odłożyć. Bakłażany obsmażyć na kilku łyżkach oliwy ze wszystkich stron, po
czym odłożyć je na bibułę i zostawić do ostygnięcia. Przyrządzić nadzienie:
na tę samą patelnię, na której smażyliśmy bakłażany, wrzucić cebulę i czosnek,
zeszklić, dodać pomidory, posiekany miąższ bakłażana, płatki migdałowe,
pietruszkę, tymianek i oregano. Doprawić solą i pieprzem (sporo), wrzucić dla
smaku szczyptę cukru. Nadzienie smażyć na dość ostrym ogniu przez kilka
minut, aż odparuje woda. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Umieścić
nadzienie w rozcięciach bakłażanów, mocno je upychając w środku. Wysmarować
naczynie do zapiekania oliwą, włożyć bakłażany, skropić oliwą i piec przez 45
minut. Podawać na zimno lub ledwie letnie.

Polecam obydwa te przepisy, mają tę zaletę, że można je przygotować wcześniej
i zjeść na zimno -- nie trzeba stać przy garnkach w upały :-)

Anetek z fazą na bakłażany (jeszcze ratatouille namiętnie gotuję :-))
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
04.07 Danka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem