Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news
.tele.dk!news-ge.switch.ch!switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Do Danki - bakłażan
Date: 4 Jul 2003 20:31:12 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 83
Message-ID: <be4o6g$rtv$2@sunnews.cern.ch>
References: <bdumvp$dme$1@opat.biskupin.wroc.pl> <bdunnk$2p2$1@news.onet.pl>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 1057350672 28607 (None) 137.138.171.22
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence Noirissimo 99% Cacao
X-You-Are-A-Geek: Yeah. Only geeks read headers :->
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX)
(Linux/2.4.18-27.7.x.cern (i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:162891
Ukryj nagłówki
Danka <d...@p...onet.pl> wrote:
> 1. Najpierw poddaję całego bakłażana obróbce termicznej, aż nieźle się
> pomarszczy
[ciach]
Znaczy, kawior z bakłażanów robisz? To pycha jest, przyznaję, robię podobnie
jak Ty, tylko zamiast rozgniatać widelcem go miksuję razem z cebulą.
Smakuje przepysznie na grzankach.
> Niebawem może zdradzę jeszcze jeden przepis, który dostałam, ale jeszcze nie
> wypróbowany, więc milczę.
A ja się podzielę dwoma bakłażanowymi przepisami, które ostatnio wypróbowałam
i okazały się być bardzo smaczne. Pierwszy z nich jest zainspirowany daniem z
restauracji prowansalskiej w Orleanie -- dostałam gorącą przystawkę składającą
się z przysmażonych plastrów bakłażana, posmarowanych sosem pomidorowym i
przełożonych fetą. Podane to było na liściach sałaty, ładnie wyglądało i
smaczne było, więc przyrządziłam to sobie w większej ilości na obiad.
Drugi przepis to 'Omdlenie imama' według Tessy Capponi-Borawskiej, również coś
pysznego, bakłażany nadziewane farszem z cebuli i pomidorów, pieczone w
piekarniku i podawane na zimno.
No to po kolei:
Zapiekanka bakłażanowa z fetą (porcja dwuosobowa)
1 duży bakłażan
200 g fety
na sos: pół kilograma pomidorów (mogą być puszkowe), 1 duża cebula, ząbek
czosnku, sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, majeranek), oliwa.
Bakłażana kroimy w plastry, nie grubsze niż centymetr, posypujemy solą i
odstawiamy ma pół godziny, niech puszczą gorzki sok. W tym czasie gotujemy
sos: cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie, niech się zeszkli,
dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, następnie dodajemy pomidory obrane ze
skórki i pokrojone w kawałki. Sos dosmaczamy solą, pieprzem i ziołami,
przykrywamy pokrywką, aż się pomidory rozgotują, potem gotujemy odkryty na
małym ogniu, aż zgęstnieje.
Plastry bakłażana po wytarciu z soku obsmażamy na oliwie. Układamy w
wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym plastry bakłażana, smarujemy sosem,
na to układamy plasterki fety, i przekładamy do wyczerpania warstw. Na
wierzchu powinny być bakłażany posmarowane sosem. Wstawiamy na 20 minut do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podajemy z zieloną sałatą. Dobre także
na zimno.
Tę potrawę można zrobić również z serem kozim, wersja z ricottą jest także
dobra, choć łagodniejsza.
Imam Baildi, czyli omdlenie imama, wg Tessy Capponi-Borawskiej:
Dla 4 osób:
4 małe bakłażany
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
200 g pomidorów świeżych lub w zalewie
2 kopiaste łyżki posiekanej zielonej pietruszki
po 1 łyżeczce tymianku i oregano
2 kopiaste łyżki płatków migdałowych
sól, pieprz, oliwa.
Bakłażany umyć, odciąć zieloną końcówkę, naciąć wzdłuż, rozcięcie posypać solą
i odstawić na 30 minut rozcięciem do dołu, aby wyciekł z nich gorzki sok.
Przygotować składniki farszu: posiekać drobno cebulę, wycisnąć czosnek,
pokroić pomidory (obrawszy je uprzednio ze skórki, jeśli świeże). Po 30
minutach bakłażany lekko odcisnąć i wydrążyć ze środka nieco miąższu, miąższ
odłożyć. Bakłażany obsmażyć na kilku łyżkach oliwy ze wszystkich stron, po
czym odłożyć je na bibułę i zostawić do ostygnięcia. Przyrządzić nadzienie:
na tę samą patelnię, na której smażyliśmy bakłażany, wrzucić cebulę i czosnek,
zeszklić, dodać pomidory, posiekany miąższ bakłażana, płatki migdałowe,
pietruszkę, tymianek i oregano. Doprawić solą i pieprzem (sporo), wrzucić dla
smaku szczyptę cukru. Nadzienie smażyć na dość ostrym ogniu przez kilka
minut, aż odparuje woda. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Umieścić
nadzienie w rozcięciach bakłażanów, mocno je upychając w środku. Wysmarować
naczynie do zapiekania oliwą, włożyć bakłażany, skropić oliwą i piec przez 45
minut. Podawać na zimno lub ledwie letnie.
Polecam obydwa te przepisy, mają tę zaletę, że można je przygotować wcześniej
i zjeść na zimno -- nie trzeba stać przy garnkach w upały :-)
Anetek z fazą na bakłażany (jeszcze ratatouille namiętnie gotuję :-))
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|