Data: 2001-08-31 16:38:32
Temat: Re: Do francuskich grupowiczow.
Od: Tunia <t...@c...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pewnego dnia, a był to: Thu, 30 Aug 2001 22:18:36 +0200, "Ewa (siostra
Ani) N." <n...@p...com> napisał/ła:
>Zaraz po wyslaniu zdalam sobie sprawe, ze pisze o creme brulée !!
>Juz sama nie wiem, co to jest creme caramel (jezeli pod spodem karamel :
>creme renversée ; jezeli na wierzchu : creme brulée).
hm
pracowałam w restauracji we Francji (na samiuteńkim południu zresztą)
i tam podawaliśmy 2 desery -
Creme caramel - nazywany tez creme renversee - czyli krem z karmelem
no i creme brulee - czyli krem -psoypywany cukrem - z tego co pamietam
to byl cukier z trzciny cukrowej - i podpalany - wlansie takim
specjalnym planikiem
oba te desery byly robione z roznych przepisow - niestety pamietam
tylko 2 istotne roznice - creme caramel byl robiony z calych jejek i z
mlekiem
zas creme brulee z żółtek i ze smietaną
niestety - nie zapisałam tych przepisów...
ale za to
służę innym - z głowy
nazywa się to tarte tatin a la cannelle
cóż to jest - jabłecznikna francuskim cieście :)
potrzebna będzie duuża patelnia - najlepiej bez rączki - po potem to
się do pieca wstawia...
należy przygotować - jabłka - obrane, wyczyszczone, przekrojone na
połówki
jabłka ustawia się pionowo na patelni jedno za drugim, węższą częścią
do dołu, dość ciasno - obficie sypie się cukrem i cynamonem (można też
dodać wanilię) i powoli ogrzewa się na bardzo małym ogniu..tak długo
aż wokół jabłek powstanie smakowity sosik a one same zaczną brązowieć,
wtedy odstawiamy patelnie
ciasto francuskie (ja korzystam z mrożonego) rozwałkować i przykryć
nim jabłka, oklejając brzegi patelni
niestety - nei podam jak piec - bo piekliśmy to w piecu od pizzy -
więc dość gorącym, a w domku jeszcze nei testowałam.
w każdym razie - gdy uda się upiec wyjąć i wyłożyć do góry nogami -
znaczy jabłkami na płaski talerz
co ciekawe podaje się to na ciepło z gałką lodów waniliowych lub
cynamonowych i bitą śmietaną (gdy wystygnie - można podgrzewać w
mikrofalówce)
jest pyszne - natomiast naprawdę nei wiem, czy da się to zrobić w
domku - jeśłi mi się uda - nie omieszkam donieść
pozdrawiam
--
~ tunia ~ z brzuchem pełnym powidełek ~
~ t...@c...com ~ t...@m...com ~ http://maciejka.blog.pl ~
~ ICQ 43595161 ~ GG 380777 ~
~ You can check in any time you like, but you can never leave ~
|