Data: 2013-01-04 10:20:17
Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: zbigi <z...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka napisał(a):
> Dnia Wed, 26 Dec 2012 22:06:47 +0100, krys napisał(a):
>
>>Mlekowita "przechrzciła swój ser na "favitę", bo nie ma prawa używać nazwy
>>"feta" .
>
> Ale jednak piszą "typu feta".
>
Czyli słony i w konsystencji przypominający fetę. No i bez certyfikatu
"fety" :)
>>Feta z owcy, wyrób fetopodobny moze byc z beleczego.
>
> Typu_feta. A przy okazji, polski oscypek, a raczej "typu_oscypek", w którym
> owcze mleko nawet znaleźć można, owszem, choć w równej proporcji z krowim -
> bo mleko od jednej krowy plus mleko od jednej owcy zawiera :-D
Sie Pani myli. Ser "oscypek" aby mógł być oscypkiem musi mieć papier na
zgodność. I może zawierać do 40% mleka krowiego pochodzącego od krowy
rasy polskiej czerwonej. I IMO raczej na pewno ma te 40%.
A te wszystkie "nielegalne" oscypki procent tego mleka moga i raczej na
pewno mają większy. Z minimalną domieszką mleka owczego czy koziego.
Pozdrawiam!
--
zbYszek
|