Data: 2005-02-07 21:26:33
Temat: Re: Do wszystkich
Od: Sławek SWP <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W: news:cu8kmt$jsb$1@news.onet.pl
Od: :::...Farciarz...::: <o...@p...onet.pl>
Było:
> Pieknie sie tu wita nowych czlonkow w tejze jakze z pozoru nie
> pozornej ...
Ja zacząłem - niechcący - to przepraszam, naprawdę !
Zupełnie mi nie zależy na wymianie kolejnych uwag, postów i głębokich myśli.
Moje niechcący polagało na tym, że ten sąsiad
news:cu7aet$mvn$1@atlantis.news.tpi.pl
miał być od żarówek a jakoś inaczej wyszło.
No to jeszcze raz przepraszam.
Wieprzowina ze śliwkami
1,5 kg szynki albo łopatki
2-3 listki laurowe
po 20 ziarenek pieprzu i jałowca
30 dkg suszonych śliwek (bez pestek)
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
2 łyżeczki smalcu
1 łyżka oleju
po 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, cukru, jałowca
po 1 łyżce przesianej bułki tartej i pokruszonego suchego czarnego chleba
sól ...
-------------------------
Mięso ugnieść rękami, natrzeć solą jałowcem, sokiem z cytryny, owinąć folią
(AL) i do lodówki, conajmniej 3 godziny może być na noc.
Śliwki namoczyć w mało wody, zagotować. Mięso wyjąć z folii i mocno
obrumienić ze wszystkich stron na gorącym oleju.
Włożyć do naczynia żarodpornego (albo rondla z przykrywką), dodać ziarnka
pieprzu i jałowca, pokruszyć listki laurowe, skórkę cytryny i śliwki, polać
stopionym smalcem i połową wywaru ze śliwek.
Wstawić do piekarnika, podczas pieczenia skrapiać wywarem ze śliwek.
Gdy mięso będzie miękkie to wyjąć.
Wrzucić do sosu bułkę tartą i chleb, wlać wino, cukier, cynamon, zagotować,
przetrzeć przez sito.
Plaster mięsa położyć na talerzu, na kaszy gryczanej, polać sosem.
-------------------------
Spróbuj i napisz czy smakowało ...
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
|