Data: 2003-01-03 16:41:27
Temat: Re: Dobra brzoza - wierzba jeszcze lepsza:)
Od: "Piotr.Tomczak" <P...@a...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
N a gardziołko polecam garśc Gaulteria procumbens ( Ericaceae) Ma tyle
salicylanów, że smakiem przypomina aspirynę. :)
Michal Misiurewicz napisał(a) w wiadomości: ...
>"Ewa Szczęśniak" <e...@b...uni.wroc.pl> wrote in message
>news:Xns92F8939F4CD4Cewaszczbioluniwrocpl@156.17.1.
38...
>>
>> Gwoli uzupelnienia: kora gotowana w wodzie dostarcza silnego srodka
>> przeczyszczajacego :-)
>> Szkoda, ze Piotr Siciarski poszedl hibernowac, pewnie bysmy dostali
>> uzupelnienie od strony farmaceutycznej...
>
>Od strony farmaceutycznej to bardzo proste. Aspiryna to kwas
acetylosalicylowy,
>a nazwa "salicylowy" pochodzi wlasnie of "Salix". Hippokrates zalecal
>na goraczke pic wywar z kory Salix alba, a wlasnosci te znane byly jeszcze
>wczesniej - w starozytnuym Sumerze. Salicyl zostal otrzymany z kory wierzby
>po raz pierwszy przez Lerouxa w XIX wieku. Patrz
>http://www.ping.be/at_home/asp-hist.htm.
>
>Pozdrowienia,
> Michal
>
>--
>Michal Misiurewicz
>m...@m...iupui.edu
>http://www.math.iupui.edu/~mmisiure
>
>
|