Data: 2007-10-16 11:33:35
Temat: Re: Dobra wódka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:ff27a0$9vs$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Stalker" <t...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:ff1qrk$oie$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Tak mnie to sało i bigos pare postów wyżej natchnęło
> > i ochota straszna mi przyszła na taką dobrą jesienną wódkową imprezę.
> > Taką z bardzo zimną wódką i z bardzo ciepłym i tłustym jedzonkiem :-)
> >
> > Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
> > bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
> > długo robić :-( ) i ...
> >
> > może coś jeszcze doradzicie?
> >
> > Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)
> >
> > P.S. No i musowo wódeczka trzymana przez całą imprezę w lodzie
> > (bo nie lubię jak się po pewnym czasie ciepła robi)
> >
> > *smalec - Domowy, mojej żony: słonina, podgardle, cebula, jabłko ot
wsio.
> > Słoninę i podgardlę (proporcje wg uznania) zmielić i przetopić, na
koniec
> > topienia dodać cebulkę w kostkę, jak się zeszkli to dorzucić starte
> > jabłko. Podobnież pasuje też garść słonecznika, ale nie próbowalismy
> >
>
> 1. wedzony wegorz (trudno o swiezego, ale pamietam nad morzem jak sie
> zazeralismy wedzonym wegorzem prosto z wedzarni ... i wedzone sledzie -
> takie jeszcze cieple, ociekajace tluszczem... pycha)
> 2. pieczony boczek rolowany (tak na cieplo jak i na zimno)
> 3. zawijasy z karczku (tak na cieplo jak i na zimno) - po prostu rolada z
> karczku a w srodku sloninka, cebulka, pieczarka, wczesniej mieso
posmarowane
> musztarda od strony nadzienia i obficie natarte czosnkiem z obu stron
>
Smażone ostroboki do piwa i wódki...
|