Data: 2007-10-16 11:33:18
Temat: Re: Dobra wódka
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> napisał w
wiadomości news:ff20cg$fva$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:ff1t5j$3jv$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Stalker pisze:
>>> Tak mnie to sało i bigos pare postów wyżej natchnęło
>>> i ochota straszna mi przyszła na taką dobrą jesienną wódkową imprezę.
>>> Taką z bardzo zimną wódką i z bardzo ciepłym i tłustym jedzonkiem :-)
>>>
>>> Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
>>> bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
>>> długo robić :-( ) i ...
>>>
>>> może coś jeszcze doradzicie?
>>
>> Pieczony boczek - z dużą ilością czosnku;
>
> Co dodajesz poza boczkiem i czosnkiem?
>
> I takie małe... w jakiej temp. się to piecze, aby było najlepsze? Ciągle
> mam wątpliwości przy samodzielnej produkcji mięsiwa.
>
ja nacieram boczek kurkuma (niektorzy wola curry, sa i tacy co nacieraja
chili lub ostra papryka), wczesniej oczywiscie potluc (jak schabowe, zeby
uzyskac plat miesa do zwiniecia), natrzec czosnkiem, sola, odrobina pieprzu,
nastep[nie zwinac "w rolade", zwiazac sznurkiem, piec w temperaturze ~180
stopni okolo 1,5-2 godzin zaleznie od checi otrzymania chrupkosci. Wierzch
mozna posmarowac ... miodem tak na pol godziny przed koncem pieczenia -
dzieki temu uzyskamy smakoita chrupiaca skorke, ale nie wszystkim odpowiada
slodki posmak wtedy
Smacznego zycze
p.s. uzyskanego podczas pieczenia wytopionego tluszczu bron boze nie
wyrzucac !!!
Pycha !!! zlac do sloika, wstawic do lodowki, uzywac zamiast smarowidla do
chleba
|