Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Cezary Gmyz" <c...@z...media.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Domowe wedzenie
Date: Fri, 25 May 2001 09:47:52 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 38
Sender: [gmyzio friko.onet.pl]@pk120.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <9el364$hh3$1@news.onet.pl>
References: <9eg382$scv$1@news.tpi.pl> <9eghlr$fha$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
<9eh4jd$8d9$1@news.tpi.pl> <9eitas$p5c$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: pk120.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 990777348 17955 213.76.106.120 (25 May 2001 07:55:48 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 May 2001 07:55:48 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52481
Ukryj nagłówki
Jezeli ktos chce sie wziac za wedzenie chyba powinien zaczac od wspomnianych
przeze mnie przedwojennych ksiazek kucharskich czyli Ochorowicz-Monatowej
Uniwersalnej Ksiazki Kucharskiej i oraz Florentyny i Wandy Kucharki
Polskiej. Niestety ta druga pozycja jest dosc duza rzadkoscia np. w
Bibliotece Narodowej maja tylko po jednym egzemplarzu. Z tego co wiem te
ksiazki sa tez dostepne w innych Bibliotekach i czasem mazna je upolowac w
antykwariatach. Ja niestety do tej pory nie mialem szczescia ich upolowac i
musze korzystac z ksero w Bibliotece ale sami rozumiecie, ze ta metoda
umozliwia jedynie kopiowanie pojedynczych przepisow nie tylko dotyczacych
wedzenia.
Czarek
Użytkownik "RG" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9eitas$p5c$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> > > A swoja droga - gdzie znalezc jakies chocby podstawowe zasady domowego
> > > wedzenia. Mam na mysli cos typu ogrodowa wedzarnia.
> > >
> > Witam serdecznie
> >
> > mozna sie zglosic do mnie
> >
> > pozdrawiam busek
> >
>
> Super. No to się zgłaszam i pięknie proszę. Myślę że innych pewnie też
> zainteresuje.
> Jakiś "podziemny przewód kominowy" z paleniskiem na działce już mam
(niecałe
> 3m, pod górkę), na końcu chcę postawić drewnianą budkę-wędzarnię. Z
drewnem
> opałowym nie powinno być problemu, wiem że twarde liściaste (w przypadku
> dęba i akacji bez kory). No to chyba mogę zaczynać? :-)))
> Tylko jak przygotować mięsko? Saletra, sól, czosnek, inne przyprawy, ile,
> jak długo? Nie mam pojęcia.
>
> Pozdrawiam Roman
>
|