Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!eternal-september.org!feeder.eternal-september.org!mx02.eternal-september
.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dwie różne zupy w jednym garnku...
Date: Sat, 18 Apr 2015 17:06:10 -0500
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 2
Message-ID: <mgukf5$3bo$1@dont-email.me>
References: <mgto5i$ds0$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<mgtumn$6oq$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Sat, 18 Apr 2015 22:05:30 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="fda1acb53d49aaa390a68d507c3d8440"; logging-data="3448";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX1/PyzQgFyVxKatCBymY9A65"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:n73wY0qpYqPt9cKhN6gGZlmH+Qk=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363811
Ukryj nagłówki
"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnmj50eh.85j.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
>>> Do zupy, to może nie, ale przy gotowaniu na parze różnych warzyw,
>>> takie przekładki i podziały mogą mieć sens. Jeszcze większy, gdy
>>> to ma wraz z garnkiem wjechać na stół, a miejsca tam już mało.
>>
>> Piszą coś o parze (steam boat) ale nie widzę siatki/sitka na którym
>> miałyby leżeć warzywa nieco ponad poziomem wrzącej wody. Można
>> "na parze" gotować warzywa bez takiego sitka, gdy są zamoczone?
>
> Można, a nawet trzeba. Gotowanie ziemniaków w pełnym zanurzeniu,
> to jakiś straszny przesąd. Nigdy tak nie robię.
> Innych warzyw też staram się nie moczyć w trakcie obróbki cieplnej.
> Wystarczy, że na dnie jest odrobina wody, choćby milimetr.
> Niekiedy w ogóle nie trzeba jej wlewać,
> wystarczy ta w roślince -- świeżej lub mrożonej.
Ciekawe... Muszę spróbować kiedyś tak ugotować ziemniaki.
Sam zauważyłem że dużo skrobii się z tą wodą wylewa...
Ale wydawało mi się, że zielone warzywa gotuje się na parze
w takim sitku a nie w wodzie...
No i jeszcze jak jest tylko 1mm wody to szybko ona może zniknąć
i zacznie się temperatura zwiększać i w garnku wtedy przypalać.
Jak długo w taki sposób gotujesz na parze np. brokuły?
Albo marchew? Ziemniaki? Czy tendencja jest że wody na dnie
jednak ubywa czy dochodzi jej więcej z samych warzyw?
> Ale do tego potrzebny jest dobry garnek -- z dnem równomiernie
> rozprowadzającym ciepło i ze szczelną pokrywką.
Jak szczelna musi być ta pokrywka? Czy para może pyrkać pod nią?
> A ponadto kucharz musi mieć umiejętność dozowania ciepła.
> Ja nie lubię gotować na prądzie, bo tam tej energii okiem nie
> widać, jak w palniku gazowym.
Patrz na położenie potencjometru a nie na spiralę grzejną ;-)
|