Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: KasJa <fiume(skasujto)@interia.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dynia
Date: Sun, 29 Aug 2004 11:06:18 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <p...@i...pl>
References: <cgqqre$4th$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: xf18.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1093770919 25589 80.55.213.18 (29 Aug 2004 09:15:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 29 Aug 2004 09:15:19 +0000 (UTC)
User-Agent: Pan/0.14.2.91 (As She Crawled Across the Table)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:212664
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 28 Aug 2004 22:44:27 +0200, Iwona napisał(a):
> Witam,
>
> nie udzielam się na grupie, ale czasem czytuję. Teraz jednak mam spory
> kłopot. Kupiłam ćwiartkę dyni. Z części gotuję właśnie kompot, ale nie wiem
> co z resztą. Zastanawiam się czy dynię można zamrozić.
> Nie mam czasu np. na weki ponieważ jutro rano wyjeżdżam. Nie mam w domu
> nawet octu, co by ją zrobić w nim.
>
> Może macie jakieś pomysły?
mam kilka niewyprobowanych przepisow na dynie i jeden wyprobowany, ale
bardzo fikusny i z calej dyni. rzucam wiec przepisem na niewyprobowana
zupe z dyni:
1,5 kg miazszu z dyni
1 l rosolu drobiowego
250 ml smietany
2 cebule
2 lyzki oleju
sok z cytryny
sol, pieprz, pieprz cayenne
sos:
peczek natki pietruszki
20g migdalow bez skorki
zabek czosnku
125 ml oliwy z oliwek
lyzka parmezanu
sol
miazsz dyni pokroic na kawalki (nieduze).
cebule obrac i posiekac
olej rozgrzac na patelni i poddusic na nim dynie z cebula
warzywa zalac rosolem i gotowac ok 15 min
zaprawic smietana
zupe przestudzic, zmiksowac
doprawic sola i pieprzem, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny
natke posiekac i wymieszac z pozostalymi skladnikami na sos i zmiksowac
zupe podawac z sosem.
|