Data: 2004-08-29 09:06:18
Temat: Re: Dynia
Od: KasJa <fiume(skasujto)@interia.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 28 Aug 2004 22:44:27 +0200, Iwona napisał(a):
> Witam,
>
> nie udzielam się na grupie, ale czasem czytuję. Teraz jednak mam spory
> kłopot. Kupiłam ćwiartkę dyni. Z części gotuję właśnie kompot, ale nie wiem
> co z resztą. Zastanawiam się czy dynię można zamrozić.
> Nie mam czasu np. na weki ponieważ jutro rano wyjeżdżam. Nie mam w domu
> nawet octu, co by ją zrobić w nim.
>
> Może macie jakieś pomysły?
mam kilka niewyprobowanych przepisow na dynie i jeden wyprobowany, ale
bardzo fikusny i z calej dyni. rzucam wiec przepisem na niewyprobowana
zupe z dyni:
1,5 kg miazszu z dyni
1 l rosolu drobiowego
250 ml smietany
2 cebule
2 lyzki oleju
sok z cytryny
sol, pieprz, pieprz cayenne
sos:
peczek natki pietruszki
20g migdalow bez skorki
zabek czosnku
125 ml oliwy z oliwek
lyzka parmezanu
sol
miazsz dyni pokroic na kawalki (nieduze).
cebule obrac i posiekac
olej rozgrzac na patelni i poddusic na nim dynie z cebula
warzywa zalac rosolem i gotowac ok 15 min
zaprawic smietana
zupe przestudzic, zmiksowac
doprawic sola i pieprzem, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny
natke posiekac i wymieszac z pozostalymi skladnikami na sos i zmiksowac
zupe podawac z sosem.
|