« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2014-11-06 18:30:20
Temat: Re: Dynia Ambar.Dnia Thu, 6 Nov 2014 09:18:19 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> W dniu czwartek, 6 listopada 2014 16:15:03 UTC+1 użytkownik XL napisał:
>
>> Poszukam "czystych" nasion gdzieś, bo chciałabym wysiać w
>> nowym sezonie - to podzielę się z Tobą :-)
>
> Są :-)
>
> http://www.domisad.pl/dynia-muscade-de-provance-nasi
ona-warzyw.html
Dzięki! - i mają wszystkie moje ulubione: Ambar, butternut, makaronową.
Kupię za jednym razem wszystkie odmiany. Zaznaczam sobie do wiosny :-D
>
> Melonowa... Tak, to nie przesada.
>
> Z kawałka zrobiłam dziś zupę z masłem orzechowym.
>
Ja zrobię jutro - córka przyjeżdża, to musi być dyniowa zupa na ogniu
gotowana :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2014-11-06 20:34:57
Temat: Re: Dynia Ambar.Dnia Thu, 6 Nov 2014 09:18:19 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> Z kawałka zrobiłam dziś zupę z masłem orzechowym.
Ja się chyba sama niedługo w dynię przemienię - dziś dżem, jutro zupa i
dyniopieczony podwieczorek, pojutrze drożdżowe z dynią... W niedzielę
przerwa, bo wyjeżdżam, a od poniedziałku apiat' dynia :-D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2014-11-06 21:22:24
Temat: Re: Dynia Ambar.Dnia Thu, 6 Nov 2014 05:03:49 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> Tylko nie wiem, czy zachowywać nasiona - niedaleko rosły ogórki, nie chciałabym się
w przyszłym roku zawieść...
Nasiona zjeść. Dla panów dobre "na kasztana" - jak pisał Slavi :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2014-11-06 21:23:44
Temat: Re: Dynia Ambar.Dnia 2014-11-06 20:34, obywatel XL uprzejmie donosi:
> Dnia Thu, 6 Nov 2014 09:18:19 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>
>> Z kawałka zrobiłam dziś zupę z masłem orzechowym.
>
> Ja się chyba sama niedługo w dynię przemienię - dziś dżem, jutro zupa i
> dyniopieczony podwieczorek, pojutrze drożdżowe z dynią... W niedzielę
> przerwa, bo wyjeżdżam, a od poniedziałku apiat' dynia :-D
Trzeba korzystać, póki jest.
Q
--
potrawka, risotto, pieczona, zupa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2014-11-06 21:35:32
Temat: Re: Dynia Ambar.Dnia Thu, 06 Nov 2014 21:23:44 +0100, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2014-11-06 20:34, obywatel XL uprzejmie donosi:
>> Dnia Thu, 6 Nov 2014 09:18:19 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>
>>> Z kawałka zrobiłam dziś zupę z masłem orzechowym.
>>
>> Ja się chyba sama niedługo w dynię przemienię - dziś dżem, jutro zupa i
>> dyniopieczony podwieczorek, pojutrze drożdżowe z dynią... W niedzielę
>> przerwa, bo wyjeżdżam, a od poniedziałku apiat' dynia :-D
>
> Trzeba korzystać, póki jest.
>
Dokładnie. I słoiki forever :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2014-11-07 21:26:17
Temat: Re: Dynia Ambar.Qrczak pisze:
> Dnia 2014-11-01 21:40, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> W dniu 2014-11-01 21:20, Qrczak pisze:
>>>
>>> Biedactwo... ale pomyśl sobie, że to prawie samo zdrowie.
>>> Przy okazji samozdrowia z muffinkami marchwiowymi to się zaznajomiłam
>>> ostatnio dosłownie na moment (czytaj: jedna sztuka), bo za chwilę już
>>> bachory wszystko (czytaj: dwadzieścia cztery) zeżarły.
>>
>> To daj przepis, może to chwyci.
>
> Muffiny marchewkowe
>
> - szklanka cukru;
> - 2 szklanki startej marchewki;
> - 1 1/2 szklanki mąki;
> - 1/2 łyżeczki soli;
> - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
> - 2 łyżeczki cynamonu;
> - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
> - 3 jajka;
> - 3/4 szklanki oleju;
>
> Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną,
> cynamonem oraz solą.
> Jajka utrzeć z cukrem i olejem. Dodać startą marchewkę.
> Całość wymieszać, po czym połączyć z suchymi składnikami.
> Papierowe foremki do babeczek napełnić do 2/3 wysokości.
> Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 min.
> Upieczone muffinki odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
>
> Cukru dałam mniej, z tego połowę stanowił trzcinowy. Smacznego!
>
> Q
Zawsze mnie zastanawiają przepisy łączące proszek do pieczenia z soda
oczyszczaną. niby po co skoro głównym składnikiem proszku do pieczenia
jest soda oczyszczana (reszta to trochę mąki jako antyzbrylacza - sama
soda jest ciut higroskopijna). Amoniaku do ciast (węglanu amonu) w
proszku nie uświadczy - ale to się stosuje chyba głównie do biszkoptów.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2014-11-07 21:45:25
Temat: Re: Dynia Ambar.Dnia Fri, 07 Nov 2014 21:26:17 +0100, Dariusz K. Ładziak napisał(a):
> Zawsze mnie zastanawiają przepisy łączące proszek do pieczenia z soda
> oczyszczaną. niby po co skoro głównym składnikiem proszku do pieczenia
> jest soda oczyszczana (...)
Niby to to samo, ale nie tak aż:
http://www.ladyhousewife.pl/know-how/czym-rozni-sie-
soda-od-proszku-do-pieczenia/
> Amoniaku do ciast (węglanu amonu) w
> proszku nie uświadczy
W każdym większym spożywczym - a już na pewno Piotr i Paweł, Real, Tesco,
LeClerc i takie tam :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2014-11-07 21:47:46
Temat: Re: Dynia Ambar.W dniu piątek, 7 listopada 2014 21:26:22 UTC+1 użytkownik Dariusz K. Ładziak napisał:
> Zawsze mnie zastanawiają przepisy łączące proszek do pieczenia z soda
> oczyszczaną. niby po co /.../
Ostatni akapit:
http://www.ladyhousewife.pl/know-how/czym-rozni-sie-
soda-od-proszku-do-pieczenia/
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2014-11-07 22:04:45
Temat: Re: Dynia Ambar.W dniu 2014-11-04 11:23, XL pisze:
> Dnia Sun, 02 Nov 2014 23:05:35 +0100, iwanos napisał(a):
>
>> z dyni kompot z goździkami, piłaś?
>
> Kompot? - nie, tylko w occie jadłam. Ale skoro pytasz, to obowiązkowo
> zrobię.
Mój tatunio robi taki kompocik, jest słodki więc chyba daje jakoś cukru,
wiem że dobiera odpowiednio mięsistą dynię, obiera z zewnątrz twardą
skórę i kroi tą twardą część na kwadraciki ... potem gotuje do
zmiękczenia z goździkami ... najlepsze na zimno! pić pół na pół z miękką
treścią ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2014-11-08 01:08:20
Temat: Re: Dynia Ambar.Dnia Fri, 07 Nov 2014 22:04:45 +0100, iwanos napisał(a):
> W dniu 2014-11-04 11:23, XL pisze:
>> Dnia Sun, 02 Nov 2014 23:05:35 +0100, iwanos napisał(a):
>>
>>> z dyni kompot z goździkami, piłaś?
>>
>> Kompot? - nie, tylko w occie jadłam. Ale skoro pytasz, to obowiązkowo
>> zrobię.
>
> Mój tatunio robi taki kompocik, jest słodki więc chyba daje jakoś cukru,
> wiem że dobiera odpowiednio mięsistą dynię, obiera z zewnątrz twardą
> skórę i kroi tą twardą część na kwadraciki ... potem gotuje do
> zmiękczenia z goździkami ... najlepsze na zimno! pić pół na pół z miękką
> treścią ...
A cytrynki do tego nie? -bo takie slodkie-słodkie to mdłe może być, co?
Zrobię po niedzieli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |