Data: 2007-09-27 10:56:44
Temat: Re: Dynia - jak ja rozbroic?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"IwonaW" <iwo_nka[spam]@wp.pl> wrote in message
news:fdg027$c8e$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fdfurl$cal$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > "IwonaW" <iwo_nka[spam]@wp.pl> wrote in message
> > news:fdfuc3$59o$1@inews.gazeta.pl...
> >> Witam,
> >> dzieku grupie wiem jak elegancko dobrac sie do mango, teraz przyszla
> >> kolej
> >> na dynie.
> >> Kupilam, mala, na zupe. Odkroilam gore, chcialam sie dostac do srodka
ale
> >> tak by zostala cala skorupka, z ktorej chcialam zrobic lampion.
Niestety
> >> srodek dyni okazal sie tak twardy ze musialam doslwonie ja porabacna
> >> kawalki, z ktorych odcinalam skorke. Zupa wszysla pyszna, polecam, ale
> >> poradzcie jak rozbroic dynie i miec i zupe i lampion?
> >> Moze ta moja byla za mala, za mloda, za stara?
> >>
> >> dziekuje
> >
> > Dokonać aborcji pestek, tobie potrzebna jest tykwa.
>
> No tak, pestki zostaly usuniete, teraz koncza sie suszyc :-)
> Ale czy to znaczy ze do ugotowania zupy mam uzyc wylacznie "wlosy" w
ktorych
> te pestki siedza? Jak w takim razie zrobic placki z dyni? Przeciez w
> przepisach stoi jak byk ze dynie trze sie do nich na tarce????
> Czyli nie moge miec i zupy/plackow i wydrazonej dyni???
> Pozostaje mi siekanka?
>
> Iwona
W zasadzie środek prócz pestek wyrzuca się. Miąż jest pomiędzy skórką a
tymi włosami z pestkami. Obierz ze skóry (uwaga na palce) i lekko sodkrój to
co przylegało do "włosów" i dopiero to można posiekać na plasterki -
cienkie, aby się szybko rozgotowały. Gotujesz normalny rosół i wrzucasz po
przecedzeniu dynię, gdy miękka - miksujesz. Doprawiasz pieprzem i mielona
gałką muszkatołową (tę lepiej kupić w orzeszkach - przynajmniej
aromatyczna).
Młode dynie z miękka skórką nadają się na polskie leczo zamiast lub obok
cukini czy innych kabaczków, patisonów.
Dorosłe - na przetwory od przecieru, na zupy dyniowe po marmolady i
powidła.
|