Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newshub.sdsu.edu
!sn-xt-sjc-02!sn-xt-sjc-09!sn-post-sjc-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-
for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dynia - jak ja rozbroic?
Date: Thu, 27 Sep 2007 09:03:11 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <fdfuc3$59o$1@inews.gazeta.pl>
In-Reply-To: <fdfuc3$59o$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 28
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302710
Ukryj nagłówki
IwonaW wrote:
> Witam,
> dzieku grupie wiem jak elegancko dobrac sie do mango, teraz przyszla kolej
> na dynie.
> Kupilam, mala, na zupe. Odkroilam gore, chcialam sie dostac do srodka ale
> tak by zostala cala skorupka, z ktorej chcialam zrobic lampion. Niestety
> srodek dyni okazal sie tak twardy ze musialam doslwonie ja porabacna
> kawalki, z ktorych odcinalam skorke. Zupa wszysla pyszna, polecam, ale
> poradzcie jak rozbroic dynie i miec i zupe i lampion?
> Moze ta moja byla za mala, za mloda, za stara?
>
> dziekuje
> Iwona
>
>
Geberalnie biorac, albo lampion, albo zupa. Mozesz przeznaczyc na zupe
te skrawki, ktore pozostana po wycieciu otworow, ale bedziesz miala
raczej mala zupe. Z flakow wewnetrznych nic nie zrobisz, gotuje sie,
albo piecze, caly gruby miazsz. Moglabys ewentualnie wyskrobac paski
miazszu od wewnatrz za pomoca lyzki do lodow, ale po co sie meczyc.
Lampion postoi na zewnatrz przez tydzien bez uszczerbku. Potem go
wyplucz, pokroj na kawalki, upiecz pod folia az bardzo miekkie, wyjmij
miazsz lyzka i zrob zupe krem, albo paj dyniowy.
MB
|