Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.
dca.giganews.com!nntp.giganews.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Dynia piżmowa II
Newsgroups: pl.rec.ogrody
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1h8zrifi01kg8.n4rbuvgais0t$.dlg@40tude.net>
<z...@4...net>
<hsmuln$boo$1@mx1.internetia.pl>
Date: Sat, 15 May 2010 22:14:45 +0200
Message-ID: <tyz5vs8731gv.18toddapcqvj6$.dlg@40tude.net>
Lines: 50
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.249.119
X-Trace: 1273954487 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 19164 79.185.249.119:52192
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:229128
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 15 May 2010 22:01:26 +0200, michalek napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:zgfa42yaa7jl.uic5lg6iclcw.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 15 May 2010 20:08:24 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Właśnie jem smażoną na oleju dynię piżmową, bo chciałam spróbować, jak
>>> też
>>> ona smakuje po zimowym niedbałym traktowaniu w piwnicy i... pychota! -
>>> przechowały mi się ostatnie 2 sztuki tak cudownie, jakby były zerwane
>>> wczoraj. Niesamowite.
>>> No i nasiona z niej mam. Te kupne, z zeszłego roku, nie wykiełkowały mi
>>> wcale, choć ważne do 2011., a w sklepach nie ma. Mam jednak te świeże i
>>> w
>>> zw. z tym pytam, czy mają szansę wykiełkować? Może muszą przejść
>>> jarowizację czy wysuszenie, czy inne zabiegi?
>>
>> O, było! - znalazłam to:
>> http://www.grupy.senior.pl/Re-Czy-moznaposiac-nasion
a-dyni-niesuszone,t,371251,p,1,2.html
>>
>> Michałku, jak było z Twoimi nasionami? Wzeszły świeże???
>>
>
> Taaaak według mnie dynia piżmowa jest najsmaczniejsza z kilku
> różnych form dyń jakie próbowałem kulinarnie wykorzystać.
> Jeśli w sklepach nie możesz znaleźć pod nazwą "piżmowa"
> to popytaj też o "butternut".
> Ja spotykałem tak pakowane nasiona a sprzedawca mówił że
> pizmowej nie ma, a nawet nie wie jaka to jest :)
>
> A w ubiegłym roku moje pytanie o wysiew świeżych (nie suszonych)
> nasion zakończyło się nieco inaczej.
> Trafiłem i kupiłem nasiona w sklepie i te użyłem do wysiewu
> na grządki.
> A te świeże wyrzuciłem (razem z resztkami dyni) na pryzmę kompostową
> (taką nieaktywna, obrosniętą już chwastami) i te nasiona powschodziły
> i wyrosły z nich dorodne rośliny, dorodniejsze niz niektóre "grządkowe"
> i oczywiście pięknie obrodziły.
>
> Michał
O, dzięki Ci za tę odpowiedź!
Ha, więc wysieję jutro do doniczek te moje skarby. Serdecznie Cię
pozdrawiam :-)
PS. Bardzo mi też smakuje dynia makaronowa "Pyza". Miałam ją w zeszłym
roku, wysiałam i w tym. Pyszna grillowana w plastrach lub smażona na
patelni, otoczona tylko w mące. Używam tylko młodych owoców o miękkiej
skórce, z ziarnami mięciutkimi, ukształtowanymi, więc bez ich usuwania.
|