Data: 2003-11-15 23:55:43
Temat: Re: Dzień dobry
Od: "Marta Góra" <m...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "T.W." <t...@w...pl>
napisał w wiadomości
news:bp5u5g$8tb$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
> Moja babcia obrywała białą nasadę płatków (podobno jest
gorzka, u
> rugosy nigdy czegoś takiego nie stwierdziłam, nie wiem,
jak u innych
> odmian. Podejrzewam, że mogło też chodzić o efekt
estetyczny), ja tego
> nie robię, bo nie mam czasu na przesądy.
Mój teść wspominając jak jego mama robiła konfitury też
mówił o obrywaniu jasnej części płatków by konitura nie była
gorzka.
Być moze nasze babcie używały płatków szypszyny a nie
rugosy? Albo może gorzkie robiły się te smażone?
Koleżanka, która robi konfitury różane rokrocznie też obrywa
białą częśc płatków...
Zaczyna mnie to coraz bardziej frapować :-)
Pozdrawiam
Marta
|