Data: 2006-12-20 09:35:36
Temat: Re: Dzożdże suszone
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> wrote in message
news:emavrr$t4c$1@inews.gazeta.pl...
> Nikt <n...@o...pl> napisał(a):
>
>> Czy drożdże ususzone powstałe z 5 dag świeżych należy dać zamiast
>> podanych
> w
>> przepisie 5 dag świeżych, czy też trzeba użyć więszej dawki bo np część
> mogła
>> nie pzreżyć suszenia?
>
> W domu suszone? Nie ufałabym im wcale. Wolałabym zakupić nowe.
>
> Ania
Witaj!
Nie jestem alkoholikiem. ;-P)))))
Drożdże można suszyć ważne jest tylko, by nie zostały porażone przez grzyby
pleśniowe głównie.
Aby je zastosowac trzeba osobno zrobić rozczyn, a nie dawać je bezpośrednio
do ciasta. Gdy rozczyn (woda lub mleko, łyżeczka cukru i druga mąki) zacznie
"chodzić" bedzie to znak, że drożdze spełnią swoją rolę.
Pozdrawiam!
Panslavista
|