Data: 2005-12-11 20:07:08
Temat: Re: Ekspres cisnieniowy do kawy
Od: " 666" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Matematyczno-fizycznie to jeszcze ubicie/zgniecenie kawy przed przepuszczeniem przez
nią wrzatku się liczy.
Im bardziej ubita kawa, tym mniejsza prędkośc przepływu przy stałym cisnieniu, lub
tym wieksze musi byc ciśnienie dla
stałej prędkości przepływu, itp.
JaC
> Ale moje stwierdzenie wzięło się z obserwacji prędkości wypływu gotowej kawy z
ekspresu ciśnieniowego (taniego) i
kafetiery.
> Mianowicie - ilość kawy jest podobna, zasada działania jest identyczna i prędkość
przepływu pary przez kawę jest
podobna - wnioskuję więc, że ciśnienie jest podobne.
> W wielkich ekspresach barowych ta prędkość jest zdecydowanie większa - czyli jest
większe ciśnienie.
> Więc albo kafetiera ma ~15bar albo tanie ekspresy nie mają 15barów...
|