Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: Jo'Asia <J...@r...art.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Fasola !
Date: Sat, 11 Nov 2000 12:50:20 +0100
Organization: KF Rassun, SF Framling
Lines: 31
Sender: [jslupek mail.onet.pl]@d-94-53-16.cyfronet.krakow.pl
Message-ID: <c...@J...Asia.rassun>
References: <001301c048cb$c63fba00$2d33a8c0@ds1.pz.zgora.pl>
<8uaupu$gv8$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: d-94-53-16.cyfronet.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 973943464 11000 149.156.1.176 (11 Nov 2000 11:51:04 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Nov 2000 11:51:04 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
X-Posting-Agent: Chomik/1.0.3.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37062
Ukryj nagłówki
Magdalena Gierlotka wystukał w wiadomości <8uaupu$gv8$1@news.tpi.pl>:
> Oczywisice "po bretonsku"
> Przeplucz fasole i powyrzucaj jakies takie popekane albo brzydkie (chyba, ze
> Ci nie przeszkadzaja). Namocz fasole przez noc. Ugotuj w tej samej wodzie do
> miekkosci.
Metoda konkurencyjna:
Fasolę namoczyć na 20-30 minut, wodę odlać, zalać ponownie i zostawić (na
ile zależy od tego czy fasola jest świeża czy sucha). Gdy fasola się moczy
przygotować wywar: włoszczyzna + kawałek cebuli opalony nad ogniem (nie
wiem dlaczego, tak kazali ;)) + kawałek boczku wędzonego. Gdy wywar jest
gotowy wyłowić włoszczyznę (można wyrzucić, można zużyć) i boczek (ostudzić
i wstawić do lodówki żeby było łatwiej kroić do kanapek). Do wywaru
wrzucamy odcedzoną fasolę, dodajemy standardowy zestaw: ziele angielskie,
pieprz ziarnisty, listek laurowy, sól, cząber, ew. do smaku jarzynkę albo
Vegetę.
W ten sposób otrzymujemy mniamuśną fasolę, którą (jeśli nie pożrą całości
wcześniej) można przerobić na zupę fasolową (dodajemy ziemniaczki,
podsmażonne drobno krojone cebulkkę i boczek albo kiełbaskę) czy fasolkę po
bretońsku właśnie.
Jo'Asia
--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://framzeta.art.pl =(';')=
~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~(")~(")~~
Niektóre obrazy Picassa można nawet oglądać, ale nie wszystkie.
|