Data: 2000-11-09 06:45:02
Temat: Re: Fasola !
Od: "Magdalena Gierlotka" <m...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Ps Pytanie do Pana Wladyslawa
>
> Co to juz za wyrocznie mnie macie? ;-)
A no, tak chyba wyszlo:) Posiada Pan szeroka wiedze na tematy kulinarne,
wiec pewnie kazdy chce i moze sie czegos nauczyc:)
> Ta potrawa nazywa sie w Polsce fasolka po bretonsku. Nazwa
> prawdopodobnie stad, ze we Francji "po bretonsku": "a la bretonne"
> nazywa sie wszelkie dania zawierajace duza fasole "Jas", ktora uprawiana
> jest tam glownie w Bretanii. Niemniej u Bocuse'a znalazlem tez przepis
> na fasole "a la bretonne", w lekkkim maslano-pomidorowym sosie.
> Podawalem go juz tutaj dwa ray, wiec kto ciekawy, niech poszuka.
Bardzo dziekuje:)
Magda
|