Data: 2000-11-11 11:50:20
Temat: Re: Fasola !
Od: Jo'Asia <J...@r...art.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Gierlotka wystukał w wiadomości <8uaupu$gv8$1@news.tpi.pl>:
> Oczywisice "po bretonsku"
> Przeplucz fasole i powyrzucaj jakies takie popekane albo brzydkie (chyba, ze
> Ci nie przeszkadzaja). Namocz fasole przez noc. Ugotuj w tej samej wodzie do
> miekkosci.
Metoda konkurencyjna:
Fasolę namoczyć na 20-30 minut, wodę odlać, zalać ponownie i zostawić (na
ile zależy od tego czy fasola jest świeża czy sucha). Gdy fasola się moczy
przygotować wywar: włoszczyzna + kawałek cebuli opalony nad ogniem (nie
wiem dlaczego, tak kazali ;)) + kawałek boczku wędzonego. Gdy wywar jest
gotowy wyłowić włoszczyznę (można wyrzucić, można zużyć) i boczek (ostudzić
i wstawić do lodówki żeby było łatwiej kroić do kanapek). Do wywaru
wrzucamy odcedzoną fasolę, dodajemy standardowy zestaw: ziele angielskie,
pieprz ziarnisty, listek laurowy, sól, cząber, ew. do smaku jarzynkę albo
Vegetę.
W ten sposób otrzymujemy mniamuśną fasolę, którą (jeśli nie pożrą całości
wcześniej) można przerobić na zupę fasolową (dodajemy ziemniaczki,
podsmażonne drobno krojone cebulkkę i boczek albo kiełbaskę) czy fasolkę po
bretońsku właśnie.
Jo'Asia
--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://framzeta.art.pl =(';')=
~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~(")~(")~~
Niektóre obrazy Picassa można nawet oglądać, ale nie wszystkie.
|