Data: 2007-04-07 06:12:38
Temat: Re: Faszerowane jajka
Od: BBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
nightmen napisał(a):
> Witam mam pytanie czy wy faszerujecie jajka , jakie macie sposoby
Jeśli na gorąco, tradycyjnie: zawartość skorupki, cebulka posiekana
drobno, odrobinka masła, natka, sól, pieprz.
Na zimno, czyli żółtko przetarte przez sito + dodatki i wsadzone to w
białko, milion sposobów dowolnych, np.:
- łosoś wędzony,kapary,trochę soku z cytryny,pieprz biały, co chcesz,
- szynka wędzona, majonez, oliwki zielone, co chcesz,
- anchois, oliwki czarne, kapary, pieprz, sok z cytryny, co chcesz
- krewetki, koperek, kapary, majonez, pieprz, co chcesz...
- grzyby prawdziwe, ugotowane wcześniej, pieprz, cebulka...
...a w ogóle, to daj, co chcesz, byle Ci/Wam smakowało. Mazistość
uzyskasz przez dodanie odrobinki masła, majonezu, musztardy, śmietanki -
do wyboru. Jeśli uważasz, że w moich propozycjach jest za dużo kaparów,
zlikwiduj, bo mam do nich widoczną słabość, podobnie z oliwkami.
Dekorowanie: oliwki czarne i zielone, kapary, kawałeczek cytryny,
gałązka koperku, rydzyk z octu, połówka minikorniszonka, migdał,
krewetka... co tylko gra z zawartością i co tylko chcesz. W ogóle
faszerowanie jajek to pole do popisania się tzw. kreatywnością
faszeranta, "wszystko wolno! hulaj dusza! do niczego się nie zmuszaj!".
(No, nie wolno rzeczy wielu...)
--
BBjk, też faszerując
|