| « poprzedni wątek | następny wątek » |
101. Data: 2014-10-09 23:22:57
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataPani Ewa napisała:
>> Nie zawsze całkiem na końcu. Do ratatujowatych często idzie go całkiem
>> sporo -- przy podgrzewaniu skurczybyk się zmniejsza. To chwilkę jednak
>> trwa. Niektóre zielone potrzebują jeszcze mniej czasu, papryka choćby.
>> Nie mówiąc o pietruszkach czy koperkach. No i jeszcze można dołożyć
>> pod koniec niezbyt dojrzałą nektarynkę (taką się czasem kupi, choć nie
>> zawsze całkiem świadomie).
>
> Dla mnie problemu nie stanowi czas, jaki potrzebuje papryka czy inne
> warzywo, bo ja nawet wolę, żeby było nie do końca uduszone i raczej
> twardawe. Nie lubię natomiast, kiedy te warzywa za bardzo pływają w
> wodnistym soku, więc pomyślałam, że tu bakłażan dodany na koniec chyba
> by pomógł. Nie wiem, jak właściwie powinno wyglądać tradycyjne ratatuj.
To jedna z tych rzeczy, które nijak nie chcą mi się zrymować ze słowem
"tradycja". Co może być tradycyjnego w warzywach rzuconych na patelnię?
Toż to tak oczywisty pomysł, że wpadli nań wszyscy, którzy mieli patelnię
i warzywa. Gdyby człek któreś z tych dań, co to się je jada w całym
basenie Morza Śródziemnego, miał przyrządzać zawsze ściśle według recepty
pradziada zapisanej na pożółkłej kartce, to by zwariował. I w anoreksję
popadł. Chyba żeby mu wcześniej domownicy wszystko patelnią z głowy wybili.
> Niedawno miałam okazję jeść przygotowane przez Francuza, z dziada
> pradziada paryżanina, ale niestety słabe ono było według mnie, takie
> właśnie pływające w wodzie. Może umiejętność kucharzenia nie jest
> związana z miejscem urodzenia? Zagadką jest dla mnie, jak osiągnąć
> kompromis między dostatecznym odparowaniem warzyw (a może
> niedopuszczeniem, by puściły soki?) przy jednoczesnym zachowaniu ich
> chrupkości.
Odparować? Odparować i nie rozgotować przy tym? Tak, to się nie da!
Woda, co się wyosmozowała pod wpływem soli, to dobra jest może w surówce.
Na gorąco, to już nie bardzo. A więc zagęścić. Nie bać się zagęszczania.
Najprościej zwykłą mąką. Kiedyś chyba wspomniałem, że przy warzywach
dobrze robi sok ananasowy. Więc do szklanki takiego soku wystarczy łyżka
mąki, płaska, niezbyt czubata. Razem wymieszać i chlusnąć *w odpowiednim*
momencie na patelnię. Płynnego zrobi się więcej, ale nie będzie to już
smutna wodnista ciecz. Z bardziej wyrafinowanych zagęszczaczy, to są na
przykład różne soczewice, ale o tym może innym razem. Mąka też niezła.
Przypomnę jeszcze raz, bo chyba już kiedyś coś marudziłem na ten temat.
Jak się ma fazę na czerwone kolory, to zaczynać od papryki w oleju.
Potem jechać z mąką i ananasem czy innym kwachem (są alternatywy). Przy
odrobinie wprawy i usilnych ćwiczeniach da się uzyskać czerwiń jak u raka.
Można dogęścić bakłażanem -- wtedy drania z premedytacją go rozgotowujemy.
A dopiero na koniec twarde zielone akcenty (brokuł też się nada, jakby
kto pytał).
Jarek
--
Więc chodź, pomaluj mi życie,
Niech świat mój się zarumieni,
Niech mi zalśni w pełnym słońcu,
Kolorami całej ziemi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
102. Data: 2014-10-10 00:31:33
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataDnia Thu, 9 Oct 2014 09:17:06 -0700 (PDT),
ikselk%g...@g...com napisał(a):
> W dniu czwartek, 9 października 2014 08:34:18 UTC+2 użytkownik FEniks napisał:
>> W dniu 2014-10-09 00:33, Fragi pisze:
>>
>>> Dnia Thu, 9 Oct 2014 00:21:40 +0200, Fragi napisaďż˝(a):
>>
>>>
>>
>>>> Dnia Wed, 08 Oct 2014 11:38:14 +0200, FEniks napisaďż˝(a):
>>
>>>>
>>
>>>>> i jedno "a" w okre�leniu
>>
>>>>> ry�u (tego preparowanego).
>>
>>>>>
>>
>>>> Drobiaazg ;)
>>
>> Niby drobiazg, ale kiedy si� za ka�dym razem ten drobiazg powtarza (a
>>
>> by�y nawet czasy, �e z dum�), to ju� nie jest zwyk�a liter�wka.
>>
>>>>> A bak�a�ana to najbardziej lubi� zapiekanego z pomidorem i mozzarell�.
>>
>>>>>
>>
>>>> Ja uiwelbiam bak�azana
>>
>>>>
>>
>>> bak�a�anY
>>
>> A tu poprawka zbyteczna, o ile wynika z bicia si� po �apkach po lekturze
>>
>> w�tku. Nazwy potraw (i u�ywek) w naszym j�zyku zyskuj� czasem na
>>
>> �ywotno�ci - a to jest tutaj kryterium przy doborze ko�c�wki w bierniku
>>
>> -a (nie u�ycie nieodpowiedniego przypadka, jak s�dz� niekt�rzy
>>
>> ignoranci). Tak jak m�wimy, �e palimy papierosa (nie papieros) i ma�o
>>
>> kto powie, �e je hamburger (troch� to sztucznie brzmi) tylko hamburgera,
>>
>> tak mo�emy je�� bak�a�ana.
>>
>> J�zyk polski jest bogatszy, ni� to si� wydaje niekt�rym ciasnym od
>>
>> sztywnych zasad i regu� umys�om.
>>
>> http://pl.wiktionary.org/wiki/bak%C5%82a%C5%BCan
>>
>
> Język Kiepskich zdominował już Polszczyznę, niestety, do tego stopnia, że i
słowniki mu uległy.
>
http://obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&id=429
>
> Życzę smacznego torta :->
>
_Czego_ życzysz? :P
--
Pozdrawiam,
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
103. Data: 2014-10-10 08:06:23
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataW dniu 2014-10-09 19:17, Jarosław Sokołowski pisze:
>> Rozważę Kindle. Nie wiem, czy się zdecyduję, trochę przeraża mnie
>> to, że znów doszedłby kolejny gadżet. Internet mam w smartfonie
>> na UE, a poza tym teraz wszędzie jest Wi-Fi.
>
> Jeśli odpowiednio zdefiniujemy "wszędzie", to tak. UE się zdefiniowało
> chyba na dość długi czas -- taka na przykład Gruzja jest jednak poza.
No właśnie w Gruzji nie było problemu z Wi-Fi, spokojnie wystarczało do
komunikacji z bliskimi. W Tbilisi jest dosłownie wszędzie, na miejskich
placach, w każdej kawiarni, czy chinkalarni. W Batumi też częste, a w
mniejszych miejscowościach nawet wioskach górskich bywa w ichnich agro.
W Erywaniu w hotelu było, w Armenii poza stolicą i Sewanem nie
spotkałam, ale i nie szukałam przesadnie.
>> Ale z drugiej strony Ewa pisze o przewodnikach, że nie bardzo, a
>> i te zwykle upycham w walizkę. Tewje Mleczarz to moje drugie imię.
> Za to ja pisałem o notatkach i materiałach własnych -- i one bardzo.
Czytałam, czytałam - rozważę wszystko. Ta bateria to duży plus, już i
tak wożę kilka ładowarek ze sobą, dobrze będzie nie mnożyć. Z
wertowaniem muszę sprawdzić. Pożyczę Kindle na kilka dni i przekonam
się, jak to wygląda w moim przypadku.
> Faktycznie, może tu nie miejsce do przepytywań.
Żadne miejsce nie jest dobre do przepytywań, poza szkołą.
> Ale o dalmackie właśnie
> chodziło. "Ciepło", to oczywiście względne pojęcie, ale kilkanaście
> stopni jest tam rzeczą normalną. Co może zaskakiwać, gdy się widzi, że
> na tej samej szerokości, w jakimś niezbyt odległym Sarajewie jest w tym
> czasie tęgi mróz.
Do Sarajewa zwabiła mnie ta piosenka.
https://www.youtube.com/watch?v=3N1Ko8SDZlc
Aproposik niedawnej naszej rozmowy o Słowenii, jeśli będzie okazja,
zachęcam do odwiedzin kina, w którym zagrają "Mojego kuzyna Gorana".
Knajpa też tam jest - by było w tematyce grupy.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
104. Data: 2014-10-10 08:13:44
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataW dniu 2014-10-09 18:00, Qrczak pisze:
> Im "gorsza" konsystencja, tym smak lepszy.
Może mnie przekonacie. Dasz swój fankowy przepis?
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
105. Data: 2014-10-10 08:16:01
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataPsssss...
Ponieważ mam piękną letnią jesień, mykam w słowackie Tatry - bakłażan i
relacja muszą poczekać. Jeśli coś do mnie napiszecie, odpowiem po
weekendzie.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
106. Data: 2014-10-10 11:43:18
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataW dniu 2014-10-09 23:22, Jarosław Sokołowski pisze:
>
> Odparować? Odparować i nie rozgotować przy tym? Tak, to się nie da!
> Woda, co się wyosmozowała pod wpływem soli, to dobra jest może w surówce.
> Na gorąco, to już nie bardzo. A więc zagęścić. Nie bać się zagęszczania.
> Najprościej zwykłą mąką. Kiedyś chyba wspomniałem, że przy warzywach
> dobrze robi sok ananasowy. Więc do szklanki takiego soku wystarczy łyżka
> mąki, płaska, niezbyt czubata. Razem wymieszać i chlusnąć *w odpowiednim*
> momencie na patelnię. Płynnego zrobi się więcej, ale nie będzie to już
> smutna wodnista ciecz. Z bardziej wyrafinowanych zagęszczaczy, to są na
> przykład różne soczewice, ale o tym może innym razem. Mąka też niezła.
>
> Przypomnę jeszcze raz, bo chyba już kiedyś coś marudziłem na ten temat.
> Jak się ma fazę na czerwone kolory, to zaczynać od papryki w oleju.
> Potem jechać z mąką i ananasem czy innym kwachem (są alternatywy). Przy
> odrobinie wprawy i usilnych ćwiczeniach da się uzyskać czerwiń jak u raka.
> Można dogęścić bakłażanem -- wtedy drania z premedytacją go rozgotowujemy.
> A dopiero na koniec twarde zielone akcenty (brokuł też się nada, jakby
> kto pytał).
Wezmę wszystkie wskazówki pod uwagę i oczywiście dzisiaj z tego całego
zamieszania będzie ratatuj.
Nastawiam się przynajmniej na taki efekt:
https://www.youtube.com/watch?v=dcgURaq1TDM
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
107. Data: 2014-10-10 16:14:08
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataW dniu 2014-10-10 00:31, Fragi pisze:
> Dnia Thu, 9 Oct 2014 09:17:06 -0700 (PDT),
> ikselk%g...@g...com napisał(a):
>
>> Życzę smacznego torta :->
>>
> _Czego_ życzysz? :P
Ja w każdym razie życzyłabym smacznego tortu, jeśli już. ;-)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
108. Data: 2014-10-10 16:19:37
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataW dniu 2014-10-10 08:06, bbjk pisze:
>
> Czytałam, czytałam - rozważę wszystko. Ta bateria to duży plus, już i
> tak wożę kilka ładowarek ze sobą, dobrze będzie nie mnożyć.
Do Kindla pasuje ta sama ładowarka co do smartfonów, więc wystarczy
wozić jedną.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
109. Data: 2014-10-10 16:20:58
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataW dniu 2014-10-10 08:16, bbjk pisze:
> Psssss...
> Ponieważ mam piękną letnią jesień, mykam w słowackie Tatry - bakłażan
> i relacja muszą poczekać. Jeśli coś do mnie napiszecie, odpowiem po
> weekendzie.
Już po fakcie pewnie, ale życzę udanych górskich wędrówek. I zazdroszczę.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
110. Data: 2014-10-10 18:32:26
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataDnia Fri, 10 Oct 2014 16:14:08 +0200, FEniks napisał(a):
> W dniu 2014-10-10 00:31, Fragi pisze:
>> Dnia Thu, 9 Oct 2014 09:17:06 -0700 (PDT),
>> ikselk%g...@g...com napisał(a):
>>
>>> Życzę smacznego torta :->
>>>
>> _Czego_ życzysz? :P
>
> Ja w każdym razie życzyłabym smacznego tortu, jeśli już. ;-)
>
To miałam na myśli ;)
--
Pozdrawiam,
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |