« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2014-09-30 15:00:34
Temat: Zupa z cukiniiGdyby ktoś tak jak ja miał ochotę na szybką i przepyszną zupę, to
podzielę się moim najnowszym odkryciem:
1 duża cukinia lub 2 mniejsze
1 mała cebula
2 niezbyt duże ziemniaki
3 lub 4 szklanki bulionu (najlepszy własnej roboty, ale i z kostki się
nada, a ostatecznie nawet woda może być)
2 łyżki mascarpone (ew. tłustej śmietany)
oliwa
sól, pieprz, tymianek
W garnku na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy cukinię pokrojoną w
kostkę razem ze skórką. Po chwili zalewamy to bulionem, dodajemy
pokrojone w kosteczkę ziemniaki, przyprawiamy pieprzem, tymiankiem, solą
(z solą ostrożnie, nie trzeba dużo, zwłaszcza jeśli robimy z bulionem).
Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków. Dodajemy mascarpone i jeszcze
chwilę gotujemy, aż serek się rozpłynie równomiernie (trochę trzeba mu
pomóc). Miksujemy wszystko na gładko, serwujemy z uprażonymi płatkami
migdałowymi lub grzankami. Zapewniam - pycha!
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2014-09-30 18:22:24
Temat: Re: Zupa z cukiniiDnia 2014-09-30 15:00, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> Gdyby ktoś tak jak ja miał ochotę na szybką i przepyszną zupę, to
> podzielę się moim najnowszym odkryciem:
>
> 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
> 1 mała cebula
> 2 niezbyt duże ziemniaki
> 3 lub 4 szklanki bulionu (najlepszy własnej roboty, ale i z kostki się
> nada, a ostatecznie nawet woda może być)
> 2 łyżki mascarpone (ew. tłustej śmietany)
> oliwa
> sól, pieprz, tymianek
>
> W garnku na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy cukinię pokrojoną w
> kostkę razem ze skórką. Po chwili zalewamy to bulionem, dodajemy
> pokrojone w kosteczkę ziemniaki, przyprawiamy pieprzem, tymiankiem, solą
> (z solą ostrożnie, nie trzeba dużo, zwłaszcza jeśli robimy z bulionem).
> Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków. Dodajemy mascarpone i jeszcze
> chwilę gotujemy, aż serek się rozpłynie równomiernie (trochę trzeba mu
> pomóc). Miksujemy wszystko na gładko, serwujemy z uprażonymi płatkami
> migdałowymi lub grzankami. Zapewniam - pycha!
Zamieniając cukinię na dynię i tymianek na gałkę muszkatołową
otrzymujemy równie pyszną zupę z dyni.
Przetestowane oba warianty.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2014-09-30 19:53:00
Temat: Re: Zupa z cukiniiW dniu wtorek, 30 września 2014 18:22:24 UTC+2 użytkownik Qrczak napisał:
> Zamieniając cukinię na dynię
....albo na szczaw, groch, fasolę, kalafior, kurzęcinę, por, lub cokolwiek innego...
> i tymianek na gałkę muszkatołową
...albo na czosnek, majeranek, cząber, koperek, zieloną pietruszkę, imbir lub
cokolwiek innego...
> otrzymujemy równie pyszną zupę z dyni
...albo ze szczawiu, grochu, fasoli, kalafiora, kurzęciny, pora lub z czegokolwiek
innego...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2014-09-30 22:06:08
Temat: Re: Zupa z cukiniiW dniu 2014-09-30 18:22, Qrczak pisze:
>
> Zamieniając cukinię na dynię i tymianek na gałkę muszkatołową
> otrzymujemy równie pyszną zupę z dyni.
> Przetestowane oba warianty.
Ha! Ale z cukinii robiłam po raz pierwszy! I po raz pierwszy w tej roli
wykorzystałam mascarpone.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2014-09-30 22:12:49
Temat: Re: Zupa z cukiniiDnia 2014-09-30 19:53, obywatel ikselk%g...@g...com
uprzejmie donosi:
> W dniu wtorek, 30 września 2014 18:22:24 UTC+2 użytkownik Qrczak napisał:
>
>> Zamieniając cukinię na dynię
>
>
> ....albo na szczaw, groch, fasolę, kalafior, kurzęcinę, por, lub cokolwiek
innego...
>
>
>> i tymianek na gałkę muszkatołową
>
>
> ...albo na czosnek, majeranek, cząber, koperek, zieloną pietruszkę, imbir lub
cokolwiek innego...
>
>
> > otrzymujemy równie pyszną zupę z dyni
>
> ...albo ze szczawiu, grochu, fasoli, kalafiora, kurzęciny, pora lub z czegokolwiek
innego...
Oto wróciła jedyna prawdziwa Ikselka w swej najbardziej krystalicznej,
wręcz brylantowej postaci.
Q
--
i cokolwiek innego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2014-09-30 23:20:11
Temat: Re: Zupa z cukiniiW dniu wtorek, 30 września 2014 22:12:49 UTC+2 użytkownik Qrczak napisał:
> Dnia 2014-09-30 19:53, obywatel ikselk%g...@g...com
>
> uprzejmie donosi:
>
> > W dniu wtorek, 30 września 2014 18:22:24 UTC+2 użytkownik Qrczak napisał:
>
> >
>
> >> Zamieniając cukinię na dynię
>
> >
>
> >
>
> > ....albo na szczaw, groch, fasolę, kalafior, kurzęcinę, por, lub cokolwiek
innego...
>
> >
>
> >
>
> >> i tymianek na gałkę muszkatołową
>
> >
>
> >
>
> > ...albo na czosnek, majeranek, cząber, koperek, zieloną pietruszkę, imbir lub
cokolwiek innego...
>
> >
>
> >
>
> > > otrzymujemy równie pyszną zupę z dyni
>
> >
>
> > ...albo ze szczawiu, grochu, fasoli, kalafiora, kurzęciny, pora lub z
czegokolwiek innego...
>
>
>
> Oto wróciła jedyna prawdziwa Ikselka w swej najbardziej krystalicznej,
>
> wręcz brylantowej postaci.
A kiedy byłam nieprawdziwa lub/oraz było mnie więcej niż jedna? - mam jedną postać,
od zawsze i dla każdego taką samą, więc jeśli akurat teraz coś Ci w niej nie pasuje,
to znaczy, że to Ty masz problem ze stałością swojej postaci, nie ja 3-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2014-10-01 08:42:56
Temat: Re: Zupa z cukiniiW dniu 2014-09-30 18:22, Qrczak pisze:
> Przetestowane oba warianty.
Przetestuję i ja, choć za zupami średnio przepadam, bo mam w domu zupojada.
psssss...
...głodem!
--
Bjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2014-10-01 09:49:43
Temat: Re: Zupa z cukiniiW dniu 2014-09-30 15:00, FEniks pisze:
> Gdyby ktoś tak jak ja miał ochotę na szybką i przepyszną zupę, to
> podzielę się moim najnowszym odkryciem:
>
> 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
> 1 mała cebula
> 2 niezbyt duże ziemniaki
> 3 lub 4 szklanki bulionu (najlepszy własnej roboty, ale i z kostki się
> nada, a ostatecznie nawet woda może być)
> 2 łyżki mascarpone (ew. tłustej śmietany)
> oliwa
> sól, pieprz, tymianek
>
> W garnku na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy cukinię pokrojoną w
> kostkę razem ze skórką. Po chwili zalewamy to bulionem, dodajemy
> pokrojone w kosteczkę ziemniaki, przyprawiamy pieprzem, tymiankiem,
> solą (z solą ostrożnie, nie trzeba dużo, zwłaszcza jeśli robimy z
> bulionem). Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków. Dodajemy
> mascarpone i jeszcze chwilę gotujemy, aż serek się rozpłynie
> równomiernie (trochę trzeba mu pomóc). Miksujemy wszystko na gładko,
> serwujemy z uprażonymi płatkami migdałowymi lub grzankami. Zapewniam -
> pycha!
>
> Ewa
>
Przepis wygląda ok. Ja jednak o czym innym - jakiemu celowi służy to
miksowanie zupy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2014-10-01 09:50:22
Temat: Re: Zupa z cukiniiW dniu 2014-09-30 23:20, ikselk%g...@g...com pisze:
>
>>
>>
>> Oto wróciła jedyna prawdziwa Ikselka w swej najbardziej krystalicznej,
>>
>> wręcz brylantowej postaci.
>
> A kiedy byłam nieprawdziwa lub/oraz było mnie więcej niż jedna? - mam jedną postać,
od zawsze i dla każdego taką samą, więc jeśli akurat teraz coś Ci w niej nie pasuje,
to znaczy, że to Ty masz problem ze stałością swojej postaci, nie ja 3-)
>
No ale nick wyglada teraz inaczej, "ikselk%gazeta.pl@gtempaccount" =
"stara" Ikselka?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2014-10-01 10:58:13
Temat: Re: Zupa z cukiniiW dniu 2014-10-01 09:49, Trybun pisze:
>
> Przepis wygląda ok. Ja jednak o czym innym - jakiemu celowi służy to
> miksowanie zupy?
O tym już tu było wielokrotnie. Miksowanie (kremowanie) zupy służy
przede wszystkim bezzębnym. Jeśli ktoś ma pełen garnitur, miksować
oczywiście nie musi.
Alibo ewentualnie ukryciu zawartości.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |