Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Festiwal Słoików Świata

Grupy

Szukaj w grupach

 

Festiwal Słoików Świata

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 181


« poprzedni wątek następny wątek »

121. Data: 2014-10-10 21:59:33

Temat: Re: Festiwal Słoików Świata
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-10 21:38, Jarosław Sokołowski pisze:
> Qrczak pisze:
>
>>> Raczej żadne warzywo nie pasuje mi w charakterze słodkiego deseru.
>> Nawet marchewka? Nawet dyńka?
> Albo cukier z buraków.

Albo woda w kolanie.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


122. Data: 2014-10-10 22:06:04

Temat: Re: Festiwal Słoików Świata
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-10-10 21:59, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-10-10 21:38, Jarosław Sokołowski pisze:
>> Qrczak pisze:
>>
>>>> Raczej żadne warzywo nie pasuje mi w charakterze słodkiego deseru.
>>> Nawet marchewka? Nawet dyńka?
>> Albo cukier z buraków.
>
> Albo woda w kolanie.

I mleko wydojone z kokosau.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


123. Data: 2014-10-10 22:07:12

Temat: Re: Festiwal Słoików Świata
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Ewa napisała:

>>>> Raczej żadne warzywo nie pasuje mi w charakterze słodkiego deseru.
>>> Nawet marchewka? Nawet dyńka?
>> Albo cukier z buraków.
>
> Albo woda w kolanie.

I cukier w kostkach? Niekoniecznie, może być kryształ biały.
Ostatecznie nawet puder.

Jarek

--
Stopy wody pod kilem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


124. Data: 2014-10-10 22:08:46

Temat: Re: Festiwal Słoików Świata
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-10-10 21:57, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-10-10 21:28, Qrczak pisze:
>> Dnia 2014-10-09 16:13, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>> W dniu 2014-10-09 09:36, bbjk pisze:
>>>> W dniu 2014-10-09 09:16, FEniks pisze:
>>>>
>>>>>>> Hm, czy - poza stekami - wiele mamy takich teatrów? Zwłaszcza jeśli
>>>>>>> pozostaniemy przy warzywach (dla purystów - owocach)?
>>>>>>
>>>>>> Wszelkie budynie warzywne, dzisiaj już rzadko stosowane, ale
>>>>>> popularne
>>>>>> w dawniejszej kuchni.
>>>>>
>>>>> No tak, ale budyń z bakłażana? Ciapatość murowana! ;)
>>>>
>>>> Pytałaś o inne teatry z warzyw, o ile dobrze zrozumiałam?
>>>
>>> No tak, budyń spełnia chyba ten wymóg, ale to raczej uniwersalny sposób
>>> na potrawę praktycznie z wszystkiego. W dodatku i na słono, i na słodko.
>>>
>>>> Z bakłażana już chyba wolałabym deser wg Alicji B. Toklas. Choć
>>>> niekoniecznie.
>>>
>>> Aż sobie go specjalnie wyszukałam. Hm, nie, to nie dla mnie. Raczej
>>> żadne warzywo nie pasuje mi w charakterze słodkiego deseru.
>>
>> Nawet marchewka? Nawet dyńka?
>
> Nie bardzo. Chyba że uznać za deser surówkę z marchwi z cukrem. Albo sok
> z marchwi.

Marchewkowe ciasto np.

> Pumpkin pie chyba nigdy nie jadłam, ale widocznie nigdy mnie nie skusiło.

Ostatnio zrobiłam sernik z dynią. Dobre to było na tyle, że Kogucior
zeżarł pomimo ostrzeżenia, że tam są witaminy i białka.
A jaka pyszna jest dynia pieczona posypana cynamonem.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


125. Data: 2014-10-10 22:37:48

Temat: Re: Festiwal Słoików Świata
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-10 22:08, Qrczak pisze:
> Dnia 2014-10-10 21:57, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> W dniu 2014-10-10 21:28, Qrczak pisze:
>>> Dnia 2014-10-09 16:13, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>> W dniu 2014-10-09 09:36, bbjk pisze:
>>>>> W dniu 2014-10-09 09:16, FEniks pisze:
>>>>>
>>>>>>>> Hm, czy - poza stekami - wiele mamy takich teatrów? Zwłaszcza
>>>>>>>> jeśli
>>>>>>>> pozostaniemy przy warzywach (dla purystów - owocach)?
>>>>>>>
>>>>>>> Wszelkie budynie warzywne, dzisiaj już rzadko stosowane, ale
>>>>>>> popularne
>>>>>>> w dawniejszej kuchni.
>>>>>>
>>>>>> No tak, ale budyń z bakłażana? Ciapatość murowana! ;)
>>>>>
>>>>> Pytałaś o inne teatry z warzyw, o ile dobrze zrozumiałam?
>>>>
>>>> No tak, budyń spełnia chyba ten wymóg, ale to raczej uniwersalny
>>>> sposób
>>>> na potrawę praktycznie z wszystkiego. W dodatku i na słono, i na
>>>> słodko.
>>>>
>>>>> Z bakłażana już chyba wolałabym deser wg Alicji B. Toklas. Choć
>>>>> niekoniecznie.
>>>>
>>>> Aż sobie go specjalnie wyszukałam. Hm, nie, to nie dla mnie. Raczej
>>>> żadne warzywo nie pasuje mi w charakterze słodkiego deseru.
>>>
>>> Nawet marchewka? Nawet dyńka?
>>
>> Nie bardzo. Chyba że uznać za deser surówkę z marchwi z cukrem. Albo sok
>> z marchwi.
>
> Marchewkowe ciasto np.

Parę razy się zdarzyło, ale nie zachwycam się nim.

> Ostatnio zrobiłam sernik z dynią. Dobre to było na tyle, że Kogucior
> zeżarł pomimo ostrzeżenia, że tam są witaminy i białka.
> A jaka pyszna jest dynia pieczona posypana cynamonem.

Dynię lubię na słono. Ale przepis na sernik możesz dać.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


126. Data: 2014-10-10 22:52:45

Temat: Re: Festiwal Słoików Świata
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-10-10 22:37, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-10-10 22:08, Qrczak pisze:
>>
>> Ostatnio zrobiłam sernik z dynią. Dobre to było na tyle, że Kogucior
>> zeżarł pomimo ostrzeżenia, że tam są witaminy i białka.
>> A jaka pyszna jest dynia pieczona posypana cynamonem.
>
> Dynię lubię na słono. Ale przepis na sernik możesz dać.

http://osmykolorteczy.blog.pl/2014/10/03/sernik-dyni
owy-na-owsianym-spodzie/
Nie paćkałam tym karmelowym sosem. Wanilii do płatków można dać mniej
niż w przepisie.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


127. Data: 2014-10-10 22:57:08

Temat: Re: Festiwal Słoików Świata
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:

>>> Im "gorsza" konsystencja, tym smak lepszy.
>> Może mnie przekonacie. Dasz swój fankowy przepis?
>
> Najprościej, jak tylko można. Marchew w plasterki pokrojoną smażę
> chwilę na oliwie z klarowanym masłem, wrzucam bakłażana i paprykę
> pokrojone w dość sporą kostkę (ja bakłażana nie nasalam wcześniej,
> obecnie dostępne odmiany już nie są gorzkie), dodaję posiekany
> czosnek (sporo), sól i czerwoną czubrycę. Chwilę miącham łyżką,
> dodaję pokrojonego w kostkę pomidora. Po mniej więcej 10 minutach
> powstaje bardzo pięknie pachnąca i smakująca ciapaja.

Wypisz wymaluj: lutenica. W słoiki ją. Albo od razu na chleb.

> A w ogóle to oberżynka jest baaardzo zdrowym warzywkiem.

Czy ktoś ma może przepis na słynną oberżynę po staropolsku? Przeglądam
dyskusję na grupie i dochodzę do wniosku, że coś takiego istnieje i nie
ma sobie w świecie równych. Podawać najlepiej z białym staropolskim
ryżem, okrągłoziarnistym.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


128. Data: 2014-10-10 22:57:55

Temat: Re: Festiwal Słoików Świata
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:

>> Pumpkin pie chyba nigdy nie jadłam, ale widocznie nigdy mnie nie skusiło.
>
> Ostatnio zrobiłam sernik z dynią. Dobre to było na tyle, że Kogucior
> zeżarł pomimo ostrzeżenia, że tam są witaminy i białka.

Jeśli o białka chodzi, to fajna jest taka piana z nich. Ale do sernika
lepsze żółtka.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


129. Data: 2014-10-10 23:09:21

Temat: Re: Festiwal Słoików Świata
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-10 22:52, Qrczak pisze:
> Dnia 2014-10-10 22:37, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> W dniu 2014-10-10 22:08, Qrczak pisze:
>>>
>>> Ostatnio zrobiłam sernik z dynią. Dobre to było na tyle, że Kogucior
>>> zeżarł pomimo ostrzeżenia, że tam są witaminy i białka.
>>> A jaka pyszna jest dynia pieczona posypana cynamonem.
>>
>> Dynię lubię na słono. Ale przepis na sernik możesz dać.
>
> http://osmykolorteczy.blog.pl/2014/10/03/sernik-dyni
owy-na-owsianym-spodzie/
>
> Nie paćkałam tym karmelowym sosem. Wanilii do płatków można dać mniej
> niż w przepisie.

Ślicznie dziękuję. Ja na pewno popaćkam, bo karmel preferuję nad
wszystkie cukry pudry, cukry w kostkach, wody w kolanach i inne.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


130. Data: 2014-10-10 23:14:57

Temat: Re: Festiwal Słoików Świata
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Ewa napisała:

>>> Dynię lubię na słono. Ale przepis na sernik możesz dać.
>>
>> http://osmykolorteczy.blog.pl/2014/10/03/sernik-dyni
owy-na-owsianym-spodzie/
>>
>> Nie paćkałam tym karmelowym sosem. Wanilii do płatków można dać
>> mniej niż w przepisie.
>
> Ślicznie dziękuję. Ja na pewno popaćkam, bo karmel preferuję nad
> wszystkie cukry pudry, cukry w kostkach, wody w kolanach i inne.

Sól w oku -- usłużnie podpowiem.

Jarek

--
A jeśli ci ktoś powie, że masz dodać wanilii, to mu daj w pysk.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 12 . [ 13 ] . 14 ... 19


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Garus :-)
Milion Polaków żyje w homoseksualnych związkach,
Zupa z cukinii
suszone jabłka
no ogórki na ostro a la ixełka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »