Data: 2001-06-14 17:50:37
Temat: Re: Feta w pomidorach-jak??!!
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: R.M. <p...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, June 14, 2001 3:15 PM
Subject: Feta w pomidorach-jak??!!
> Ma ktoś pomysł, co z tym fantem, sorki, z fetą, zrobić??
> pzdr
> r.
Wynalazlam taki przepis - nie probowalam (nalogowo zbieram przepisy, ale
brakuje mi czasu na testowanie tego wszystkiego ;-). Przepis wyglada
dorzecznie, wiec podaje, moze sie przyda :-)
0,5 kg fety
3 zabki czosnku
1/4 lyzeczki soli morskiej
1/4 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu
3-5 lyzek swiezego oegano (samych listkow)
75 ml oliwy z oliwek ( ok. 1/3 szklanki), najlepiej extra vergine
0,5 lyzeczki mielonej czerwonej papryki
1/4 lyzeczki startej skorki z cytryny
3-4 jedrne ale dojrzale pomidory
Wszystkie skladniki, poza serem i pomidorami dokladnie wymieszaj w misce.
Ser pokroj w duze kawalki i dodaj do marynaty - dobrze wymieszaj, aby oliwa
dokladnie go pokryla. Odstaw na 3-5 godzin.
Rozgrzej piec do temperatury 190 stopni Celsjusza. W zaroodpornym naczyniu
uloz fete, posyp ja pokrojonymi w dosć duza kostke pomidorami (ja bym je
jeszcze przed pokrojeniem sparzyla i zdjela z nich skorke). Calosc zalej
marynata. Zapiekaj 10-15 minut do czasu, az ser zmieknie. Podawaj ze swiezym
chlebkiem. Acha - to sie nazywa feta spiti.
Smacznego
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|