Data: 2003-07-21 09:11:32
Temat: Re: Filety z kurczaka
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Beata Księżyk:
cuś takiego, co miało miejsce u nas na kolację wczoraj:
Cycki kurze (ja miałem indycze) pokroić na kotletowy format. Osolić,
opieprzyć, opapryczyć, a jak kto lubi, ocurzrzyć. Panierować w jajku i
tartej bułce zmieszanej z parmezanem (ja daję więcej parmezanu niż
bułki). Smażyć.
Sos: boczek pokroić drobno i podsmażyć, dodać drobno pokrojoną cebulkę,
zeszklić. Do tego przecier pomidorowy (ja daję 2 małe puszeczki), lekko
podsmażyć, ale nie za dużo. Na to pucha pomidorów albo dobre pół kilo
świeżych, bez skórki (ewentualnie pokroić ze skórką i ją potem wyłowić).
Do tego jalapenos do smaku (drobno pokrojone) i słoiczek kaparów.
Przyprawić do gustu (ja daję dość dużo bazylii, świeżej i suszonej).
Wcinać najlepiej z makaronem (tasiemki lub spaghetti).
W dwójkę jakieś 15 minut roboty.
Waldek
|