Data: 2013-03-27 19:20:18
Temat: Re: Foie gras.
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:7cd330f2-9924-4fbe-a458-e50512be28f7@googlegrou
ps.com...
W dniu niedziela, 24 marca 2013 21:37:39 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
> I ciekawy wątek wraz z przepisem na samym początku - tylko szukać
> wątróbek,
>
> może okazja jakaś cenowa się trafi:
>
> http://wedlinydomowe.pl/forum/printview.php?t=4862&s
tart=0
>
>
>
> --
>
> XL
przeczytaj uwaznie:
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy
/1,66725,11518476,Barbarzynstwo_dla_foie_gras.html
co tu do rzeczy maja przeszczepy? chyba nie rozumiesz problemu? jasne ze
czlowiek by przezyc musi zabijac zwierzeta. ale barbarzynstwem jest
narazanie tychze zwierzat na niepotrzebne i niewyobrazalne cierpienia. a tak
jest w przypadku hodowli gesi i kaczek na watrobe stluszczona w celu
pozyskiwania watroby do potrawy foie gras! zwyczajnie tej potrwy nie nalezy
jesc! podobnie jak i pasztetu stasburskiego. dodam ze obie te potrawy sa
wybitnie niezdrowe.
na szczescie w wiekszosci krajow europy funkcjonuje zakaz takiej hodowli
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pasztet_strasburski
i dlatego zarówno foie gras i pasztet strasburski są potrawami elitarnymi,
dla ludzi potrafiących docenić wyjątkowy smak.
Raz w życiu jadłem foie gras z białymi truflami, ale widocznie miałem
niezbyt wyrobiony smak i nie doceniłem przysmaku.
pozdr
Stefan
|