Data: 2002-02-02 08:09:05
Temat: Re: GĘŚ
Od: <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> prosze o jakieś przepisy na tego ptaszka
> pozdr arti
>
Proszę bardzo: staropolska ges z jablkami:
1 ges, 1 kg kwasnych jablek, przyprawy: sol, pieprz, majeranek (ja dodaje
takze "Przyprawe do indyka" KOTANYI - b. dobra), oliwa z oliwek.
1. Ges sprawic, umyc, natrzec sola, popieprzyc, posypac majerankiem i przprawa,
odstawic na godzine.
2. Jablka oplukac, obrac, wykroic gniazda nasienne, pokroic na cwiartki.
3. Wlozyc jablka do tuszki zaszyc.
4. Ges wlozyc do brytfanny , polac tluszczem (oliwa z oliwek), skropic woda.
Piec 1,5 h - 2h w temperatyrze ok. 180-200 oC. W piekarniku z termoobiegiem
wystarczy 150-180oC.
Podawac z buraczkami lub z brokulami, surowka z czerwonej kapusty, ziemniakami
pieczonymi lub frytkami.
Wino: b. dobrze sie nadaje rozowe schlodzone albo francuskie COTES DU RHONE.
Smacznego
Agnieszka z Lodzi
PS. Ten sam przepis nadaje sie tez swietnie do kaczki.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|