Data: 2002-02-02 08:54:55
Temat: Re: GĘŚ
Od: w...@p...gazeta.pl (Agnieszka Wostal)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Wiadomość oryginalna -----
Od: "arti" <a...@p...onet.pl>
Do: <p...@n...pl>
Wysłano: 2 lutego 2002 00:46
Temat: GĘŚ
prosze o jakieś przepisy na tego ptaszka
pozdr arti
_________________________________________ Artur ICQ#:103741206 Current
ICQ
status: SMS: (Send an SMS message to my ICQ): +2783142103741206 More
ways to
contact me: http://wwp.icq.com/103741206
_________________________________________
oto przepis
Gęś pieczona (gęsina)
składniki
1gęś 4-5 kg wagi
sól do posypania
1i 1\2 gotującej sie wody
woda do dolania
1 łyżka mąki ziemniaczanej
lub 2-3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie
przygotowując gęś do pieczenia zostawia sie tylko najwyższy człon
skrzydła
przy tuszce.
Aby usunąć niższe części,trzeba najpierw przeciąć łączącą skórę,a
potem staw (przegub),gęś należy wewnątrz posolić,napełnić farszem
spiąć,posolić na brytfannie
zalać gęś wrzącą wodą i pod przykryciem dusić w piekarniku 1 1\2
godziny póżniej odkrytą piec polewając 2-2 1\2 godziny jeśli gęś jest
bardzo tłusta wtedy trzeba skórę piersi,skrzydła,uda często nakuwać
podczas pieczenia,i wytopiony zbędny tłuszcz zbierać zanim
zbrunatnieje.W czasie ostatnicz 10 minut już nie polewać aby skóra
była chrupiąca.
Również skóra na grzbiecie będzie chrupiąca jeżeli gęś po upływie
połowy czasu pieczenia ułożymy na ruszcie lub na grilu. Kiedy gęś jest
upieczona (sprawdzić przez wbicie szpikulca w udo)należy ją wyjąć,sos
jeśli trzeba odtłuścić i zagęścić mąką,
przy dzieleniu gęsi należy najpierw oddzielić uda od tuszki przez
cięcie w stawie,każde udo może jeszcze raz być podzielone przy
stawie.skrzydła w ten sam sposób odzielić od tuszki. Mięso z piersi
odzielić z obu stron mostka ukośnie pokroić w grube plasterki
grzbiet i żebra pociąć na kawałki.
Przy pieczeniu młodej gęśi o wadze 2-3 kg wystarczającej dla (6
osób)trzeba dodać 75 gram sklarowanego masła taką gęś gotuje sie tylko
30 min piecze 1-2 godzin.
Agnieszka W
--
Wyslano z portalu Gazeta.pl - http://www.gazeta.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|