Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: GOTUJEMY ROSÓŁ
Date: Thu, 8 Mar 2007 09:08:23 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <esoggm$6e$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <eso08u$6hr$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abdd189.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1173341527 206 83.6.245.189 (8 Mar 2007 08:12:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Mar 2007 08:12:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000722-2, 2007-03-07), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:292490
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:eso08u$6hr$1@atlantis.news.tpi.pl...
Lubczyk używam, świeży, suszony a nawet jako gotową Maggi...
A z drobiem nie ma tak wiele pracy jakby się wydawało, chyba, ze pierze
chcesz wykorzystać. Najwięcej pracy jest z kaczkami mus-kus czyli
piżmowymi - zapewne hodujesz, mając tyle ziemi, gdyz nie ma lepszego mięsa.
Uciąć głowę siekierką lub nożem, Głowy nie wyrzucać, sparzyć, oskubać z
pierza i odrapać z łusek (łapki),. Wydłubać oczy. Wypatroszyć - uważać na
wątrobę, aby nie rozerwać pęchcerzyka żółciowego - żółć potrafi zepsuć
najlepsze mięso, żołądek rozciąć, wyrzucić zawartość serce i płucka też
zostawić. Jeżeli wiesz jak - jelita (jako krezki) można wykorzystać w rosole
a la flaczki.
Tuszkę opalić z resztek włosków wymyc i namoczyć w zimnej wodzie - dla
zniesienia intesywnego zapachu. Gotujesz wszystko w rosole, tuszkę, łapki,
głowę, serce i płuca a nawet wątrobę (bez pecherzyka żółciowego - trzeba go
wyciąć tnąc z dala od wylotu).
Patrochy oskrobać wywrócić na druga stronę i też oczyścić - wywraca się
lejąc wąski strumień wody do środka - samo sie wywróci. po wyczyszczeniu
namoczyć w wodzie, parę razy zmieniając później ugotować, można pokroić na
kawałki 1-2cm przed gotowaniem jak i po...
|