Data: 2014-04-16 09:09:26
Temat: Re: Gdzie ciastka Digestive?
Od: "ZZZ" <n...@n...spam.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "czeremcha" <1...@g...com> napisał w wiadomości
news:a2a5e079-d10a-4bd3-9f37-7be734e2c3e1@googlegrou
ps.com...
W dniu wtorek, 15 kwietnia 2014 23:29:22 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> Przy okazji: ta śmieszna moda na ziarna, plewy i łupiny w niemal każdym
> pieczywie i cieście jest bez sensu, no dobrze, też czasem lubię toto
> zjeść,
> ale żeby to miał być jakiś smakołyk czy stały składnik pożywienia?
No, digestive są na układ trawienny... Wystarczy raz mieć kłopoty z powodu
uchyłków jelita, a otręby na pewno włączy się do diety :-)
Co tu dużo mówić - ja mając do wyboru ciastka "zwykłe", digestive i suchary
beskidzkie - na pewno ustawiłabym je w odwrotnej kolejności. Są tacy, co
lubią mniej słodkie albo w ogóle niesłodkie...
Ania
===========
Zgadzając się z Czeremchą dorzucę swoje 3 grosze.
Ostatnio robiłem kilka razy ciasteczka "owsiane". Proporcje zmieniając, ze
składnikami
eksperymentując i mam bardzo pozytywne doświadczenia.
Bardzo łatwo się robi, składniki proste, zamiast płatków owsianych można
dawać
płatki pszeniczne lub żytnie albo mieszać ze sobą różne.
Skład i receptura ciasta, w największym uproszczeniu jak na ciasto kruche...
z tym że,
jak największą część mąki zastąpić wybranymi płatkami. Ilość mąki da się
zredukować
do 1/5 typowej ilości (a może i bardziej). Ilość cukru wedle uznania (ja
lubię słodkie)
ale jak ktoś chce "digestive" to może prawie nie słodzić albo lekko posolić.
Myślę, że jako podkład do rzeczonego sernika u Wątkotwórczyni bardzo dobrze
się spełni,
a czystość składu, brak dodatków z przemysłowej produkcji bezcenne.
Czas wykonania? Może 5 może 10 minut zamiąchania w misce? Wolałbym to niż
szukanie w sklepie.
pozdrawiam i polecam
ZZ
|