Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <n...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gliniane naczynie a piekarnik
Date: Wed, 18 Jul 2007 12:17:18 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 58
Message-ID: <f7kpbi$bbm$1@news.onet.pl>
References: <f7i3uh$5c$1@nemesis.news.tpi.pl> <f7if8e$bbb$1@atlantis.news.tpi.pl>
<f7iqq0$99o$1@news.onet.pl> <f7kmv4$rnk$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: chello089077107242.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1184753842 11638 89.77.107.242 (18 Jul 2007 10:17:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 18 Jul 2007 10:17:22 +0000 (UTC)
X-Sender: fKiQ1gwPvmlvf0cS/f/88g==
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298954
Ukryj nagłówki
"plitkin" wrote in message news:f7kmv4$rnk$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Rozwaze ta opcje. Juz nie pierwsza osoba to zglasza. Jednak wielu osobom
> to
> sie akurat podoba.
~~~~
de gustibus non est disputandum... oczywiście... ale IMHO takie zdrobnienia
są strasznie infantylne i niepoważne...
> Kwas to duzy problem. Tzn. takiego kwasu, jaki bym chcial wprowadzic w
> Polsce nie ma, sami jak robimy, to w zwiazku z mala popularnoscia tego
> trunku w polsce on sie zwyczajnie psuje: nie jest to oplacalne. ALE
> prawdopodobnie pod koniec biezacego lub w przyszlym tygodniu jednak
> wprowadzam kwas, lepszy od obolonia, ale nie taki jak z "zoltych beczek"
> na
> ulicach rosyjskich i bialoruskich miast ;)
~~~~
No to może warto popularzyzować kwas... napój jest świetny, choć w Polsce
małoznany... zawsze można stworzyć nową świecką tradycje, że do "Babooshki"
chodzi się na kwas ;)
> Chmeli-suneli sprowadzamy z bialorusi i rosji. Choc wbrew pozorom, da sie
> do
> zrobic i w polsce: w koncu to jest jedynie MIESZANKA przypraw.
~~~~
Jedynie albo AŻ mieszanka przypraw ;) Rosyjskie i bialoruskie też mam,
przywożę sobie z Wilna, myslałam, ze moze macie jakies chody do prawdziwego
gruzinskiego chmeli-suneli...
> Chmieli-suneli teraz nie robimy, bo to dosc ciezka potrawa, a temperatura
> 40
> stopni na dworzu nie do konca sprzyja ;)
~~~~
Chyba "harczo" mialo byc ;) Ciezka nie jest, bardziej sycąca no i gorąca,
choć mnie tam dobre jedzenie w każdą pogodę smakuje ;)
A co z tkemali i sokiem granatowym? Bez nich harczo nie harczo...
Kiedyś mieszkałam z dziewczyną z Rostova na Donu, która z kolei była w
połowie gruzinką i przywoziła o dziadków z Gruzji różne różności... jakie
ona harczo robiła... marzenie...
> Zapraszam serdecznie.
> Mamy ukrainskie piwo (niestety, nie mam rosyjskiego) i mnostwo fajnych
> rzeczy.
~~~~
Piwo akurat zdecydowanie wolę litewskie niż ukraińskie ;), ale to w żaden
sposób nie wpłynie na moją chęć odwiedzenia ;)
A te inne fajne rzeczy to jakie są? ;)))
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
|