From: "Katrzyna Florek" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8...@n...atelier.pl> <0TAJ4.6166$DB2.128222@news.tpnet.pl>
Subject: Re: Gofry
Date: Tue, 18 Apr 2000 11:24:34 +0200
Lines: 38
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.71.1712.3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.71.1712.3
NNTP-Posting-Host: pa166.sieradz.ppp.tpnet.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: pa166.sieradz.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: 20 Apr 2000 22:25:41 +0200, pa166.sieradz.ppp.tpnet.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!security.net.pl!news.vogel.pl!pa166.sieradz.p
pp.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27277
Ukryj nagłówki
Meg napisał(a) w wiadomości: <0TAJ4.6166$DB2.128222@news.tpnet.pl>...
>Katarzyna Sobkowiak <K...@a...pl> wrote in message
>news:8d4li3.8q.0@news.atelier.pl...
>> sama tego nie modyfikować. Może ktoś zna jakiś fajny przepisik na gofry.
GOFRY
Ciasto na 20 gofrów:
500 g mąki = ok. 3 szkl.
250 g masła = 1 kostka (może być margaryna)
100 g cukru = ok. 1/2 szkl.
2 cukry waniliowe
8 jajek
starta skórka z cytryny (niekoniecznie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 litra śmietany lub mleka = 2 szkl.
2 szczypty soli
olej (do lekkiego "zraszania" gofrownicy
cukier puder (do posypania gofrów)
dowolne dodatki (dżem, bita śmietana, owoce itp.)
1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać sól i mąkę wymieszaną z proszkiem.
2. Dodać po jednym jajku. Ucierać ręcznie lub mikserem do uzyskania gęste,
puszystej masy.
3. Do dość gęstego ciasta dodać utartą skórkę z cytryny oraz śmietanę lub
mleko.
Starannie wymieszać.
Smacznego
Mycha
Kasia Florek
m...@p...onet.ol
|