Data: 2000-04-18 09:24:34
Temat: Re: Gofry
Od: "Katrzyna Florek" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Meg napisał(a) w wiadomości: <0TAJ4.6166$DB2.128222@news.tpnet.pl>...
>Katarzyna Sobkowiak <K...@a...pl> wrote in message
>news:8d4li3.8q.0@news.atelier.pl...
>> sama tego nie modyfikować. Może ktoś zna jakiś fajny przepisik na gofry.
GOFRY
Ciasto na 20 gofrów:
500 g mąki = ok. 3 szkl.
250 g masła = 1 kostka (może być margaryna)
100 g cukru = ok. 1/2 szkl.
2 cukry waniliowe
8 jajek
starta skórka z cytryny (niekoniecznie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 litra śmietany lub mleka = 2 szkl.
2 szczypty soli
olej (do lekkiego "zraszania" gofrownicy
cukier puder (do posypania gofrów)
dowolne dodatki (dżem, bita śmietana, owoce itp.)
1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać sól i mąkę wymieszaną z proszkiem.
2. Dodać po jednym jajku. Ucierać ręcznie lub mikserem do uzyskania gęste,
puszystej masy.
3. Do dość gęstego ciasta dodać utartą skórkę z cytryny oraz śmietanę lub
mleko.
Starannie wymieszać.
Smacznego
Mycha
Kasia Florek
m...@p...onet.ol
|