Data: 2007-10-25 18:35:11
Temat: Re: Gofry
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Spider.pl pisze:
> odpowiednie ciasto. Jakiś czas temu kupiłem ciasto babkowe dr oetkera i
> wyszły z niego rewelacyjne gofry. Od tej pory szukam tego ciasta po
> całym Krakowie i nigdzie nie ma.
Spróbuj zrobić gofry biszkoptowe, ja zawsze takie robię. Na 5 jaj tylko
150g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100g cukru, 5 łyżek
stołowych wody. Żółtka ucierasz z cukrem i wodą (można też dodać cukier
waniliowy), potem dodajesz ubite na sztywno białka, mąkę z proszkiem.
Powinny wyjść lekkie, kruche i szybko się piec.
Najgorsze są te przepisy ze śmietaną albo mlekiem, zawsze wyjdą gumiaste.
Pozdrawiam
Ewa
|