Data: 2000-06-01 07:07:06
Temat: Re: Gofry karmelkowe
Od: "A. Blikle Sp. z o.o." <b...@m...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
> bardzo prosze o ten przepis
> dzieki wielkie
>
Jak obiecalem. Oto orginalny belgijski przepis.
na ok. 20 gofrow
1 kg maki
szczypta soli
75 gr drozdzy w proszku
2 lyzeczki cukru
350 gr masla lub margaryny
8 jajek
375 gr cukru cassonade blonde
mleko
- drozdze rozpuscic w mleku i przygotowac ciasto zuzywajac czesc maki (ok
150g).
- pozostawic do wyrosniecia, nastepnie wymieszac ten zaczyn z reszta maki
do, ktorej dodaje sie zoltka, cassonade i stopione maslo.
- jesli bedzie to konieczne dodac troche mleka.
- ubic bialka na sztywna piane i dodac do ciasta delikatnie mieszajac.
- przykryc i pozostawic do wyrosniecia przez 1 godzine.
- nastepnie uksztaltowac niewielkie kulki z ciasta i pozostawic do
wyrosniecia jeszcze przez 1/2 godziny.
- piec w dobrze nasmarowanej gofrownicy.
Nie pytajcie mnie o szczeguly bo nie przerabialem tej receptury. Czym
zastapic ten cukier trudno powiedziec.
Powodzenia.
Robert Glowka
|