Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gofry po raz n-ty
Date: Sun, 28 May 2006 11:45:26 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 50
Message-ID: <e5brgd$7le$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e5a5bc$77v$1@atlantis.news.tpi.pl>
<44796541$0$22586$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: abbj138.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1148809549 7854 83.6.199.138 (28 May 2006 09:45:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 28 May 2006 09:45:49 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0621-4, 2006-05-26), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269670
Ukryj nagłówki
"macko" <macko55[malpa]poczta.onet.pl> wrote in message
news:44796541$0$22586$f69f905@mamut2.aster.pl...
> MarcinP:
>> Zniechęcony kilkoma próbami robienia pysznych gofrów, już miałem schować
>> gofrownicę do szafki.
>> Wypróbowałem różne przepisy z grupy i zawsze cś nie tak z reguły były za
>> wodniste, za kleiste, za itp.
>> Będąc w sklepie zakupiłem gofry w proszku firmy elmix i.....
>> wyszły super
>> wiem wiem
>> to nie grupa pl.rec.niezdorwe proszki
>> ale goferki pierwsza klasa
>
> Jakis czas temu Panslavista (chyba) na grupie podal takie 2 przepisy:
>
> 1.
> 250g margaryny
> 350g cukru
> 5-6 jajek
> 1 paczka cukru wanilinowego
> sól
> 500g maki ziemniaczanej
>
> 2.
> 1/4l mleka
> 2 jajka
> 40g cukru
> sól
> na końcu noża kwasku cytrynowego
> 180g mąki pszennej
> 1/3 paczki proszku do pieczenia
>
> Ja wole gofry z tego pierwszego bo smakuja bardziej jak ciasto, a nie jak
> nalesnik - nalesnik to tez chyba jakies ciasto, ale... kazdy chyba wie o
> co chodzi - sa dlugo chrupkie, a nie takie kapciowate..
>
> Przepis 1. troche modyfikuje na swoje potrzeby, zeby uzyskac czasami
> bardziej "nalesnikowe" gofry np. dodajac mleka, maki tortowej, jajko(a),
> proszku do pieczenia...
>
> Zauwazylem tez, ze gofry lepiej rosna i sa bardziej ksztaltne jak sie nie
> smaruje gofrownicy olejem (jak to mowia w niektorych poradnikach).
> Wystarczy wymiesc okruchy po poprzednim gofrze pedzelkiem do smarowania...
> A.. jeszcze jedno.. ja sie nie przejmuje jak mi sie z gofrownicy troche
> wylewa bo to ciasto ladnie pozniej odchodzi i nie ma problemow z myciem, a
> jak sie naleje za malo to gofr bedzie brzydko wygladal...
Dokładnie, po to tyle tłuszczu, by nie smarować formy
|