Data: 2006-05-28 09:45:26
Temat: Re: Gofry po raz n-ty
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"macko" <macko55[malpa]poczta.onet.pl> wrote in message
news:44796541$0$22586$f69f905@mamut2.aster.pl...
> MarcinP:
>> Zniechęcony kilkoma próbami robienia pysznych gofrów, już miałem schować
>> gofrownicę do szafki.
>> Wypróbowałem różne przepisy z grupy i zawsze cś nie tak z reguły były za
>> wodniste, za kleiste, za itp.
>> Będąc w sklepie zakupiłem gofry w proszku firmy elmix i.....
>> wyszły super
>> wiem wiem
>> to nie grupa pl.rec.niezdorwe proszki
>> ale goferki pierwsza klasa
>
> Jakis czas temu Panslavista (chyba) na grupie podal takie 2 przepisy:
>
> 1.
> 250g margaryny
> 350g cukru
> 5-6 jajek
> 1 paczka cukru wanilinowego
> sól
> 500g maki ziemniaczanej
>
> 2.
> 1/4l mleka
> 2 jajka
> 40g cukru
> sól
> na końcu noża kwasku cytrynowego
> 180g mąki pszennej
> 1/3 paczki proszku do pieczenia
>
> Ja wole gofry z tego pierwszego bo smakuja bardziej jak ciasto, a nie jak
> nalesnik - nalesnik to tez chyba jakies ciasto, ale... kazdy chyba wie o
> co chodzi - sa dlugo chrupkie, a nie takie kapciowate..
>
> Przepis 1. troche modyfikuje na swoje potrzeby, zeby uzyskac czasami
> bardziej "nalesnikowe" gofry np. dodajac mleka, maki tortowej, jajko(a),
> proszku do pieczenia...
>
> Zauwazylem tez, ze gofry lepiej rosna i sa bardziej ksztaltne jak sie nie
> smaruje gofrownicy olejem (jak to mowia w niektorych poradnikach).
> Wystarczy wymiesc okruchy po poprzednim gofrze pedzelkiem do smarowania...
> A.. jeszcze jedno.. ja sie nie przejmuje jak mi sie z gofrownicy troche
> wylewa bo to ciasto ladnie pozniej odchodzi i nie ma problemow z myciem, a
> jak sie naleje za malo to gofr bedzie brzydko wygladal...
Dokładnie, po to tyle tłuszczu, by nie smarować formy
|