Data: 2002-08-02 16:22:32
Temat: Re: Gofry - przepis
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
">Maciek<" wrote:
> poszukuje w sieci przepisow na gofry, jesli ktos wie gdzie moge je znalezc
> albo ma jakis ulubiony swoj przepis to prosze o odp.
Tu mix Adioli, a ponizej moj przepis:
-------------------------
Goferki :
---------------------
1/2 kg m?ki
1 szklanka cukru
5 jajek
1 kostka margaryny
1 proszek do pieczenia
2 szklanki wody mineralnej
Ubi? pian? z bian?. Reszt? sk?adników ubi? mikserem wraz z roztopion?
margaryn?, na ko?cu doda? pian? i wymiesza? delikatnie ciasto
----------------------------------------------------
----------
Gofry grupowe
4 jaja , 1kostka margaryny i 1 szklanka cukru, 1 szklanka
mleka, 1 szklanka wody, 1 ?y?eczka proszku do pieczenia, m?ki tyle
aby by?o ciasto p?ynne, cukier waniliowy.
rozpuszczamy w garnku wysokim margaryn? i cukier, dodajemy
zimne mleko i wod?. Nast?ppnie jajka i miksujemy. Na koniec proszek
i m?k?. Sma?ymy gofry na posmarowanej minimalnie za pierwszym
razem gofrownicy i koniecznie stawiamy gofry oparte (mi tam one
i tak zawsze si? ppowyginaj? ale cho? chrupi?).
-------------------------------------------
Gofry piaskowe:
300 g miekkiego masla- o temp. pokojowej
300 g cukru pudru
6 jajek
szczypta soli
300 g maki
125 g maki ziemniaczanej
1 pelna lyzeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania gofrow
maslo utrzec, nastepnie malymi porcjami dodawac cukier na zmiane z jajkami,
posolic. . Ucierac, az cukier sie rozpusci. Make wymieszac ze skrobia
maka ziemniaczana) i proszkiem do pieczenia, wsypac do masy maslanej i
dokladnie utrzec. Lyzka nakladac porcje ciasta na rozgrzana ,natluszczona
(lub nie - to zalezy jaka masz gofrownice- patrz instrukcja obslugi
urzadzenia jakie posiadasz) i smazyc na zlotobrazowy kolor. Posypac gotowe
cukrem pudrem. Gotowe gofry powinny byc chrupiace. Piec na biezaco, gdy
poleza, ciasto wilgotnieje.
---------------------------------
Gofry pomaranczowe:
----------------------------
300 g miekkiego masla lub margaryny o temp. pokojowej
szczypta soli
150 g cukru
3 jajka
1 torebka cukru waniliowego
200 g maki
100 g maki ziemniaczanej
40 ml likieru pomaranczowego (niekoniecznie- wymiennie troche
zapachu pomaranczowego)
1/4 litra soku pomaranczowego
cukier puder do posypania gofrow
maslo lekko posolic, utrzec dodajac na zmiane cukier, po jednym jajku, i
cukier waniliowy. Ucierac dopoki nie rozpusci sie cukier. Make zmieszac z
maka ziemniaczana, wsypac do ciasta, wymieszac, wlac sok pomaranczowy i
skropic likierem. Nakladac ciasto malymi porcjami i smazyc na zlotobrazowy
kolor. Zdejmowac pomagajac sobie widelcem
---------------------------------
Gofry z cynamonem:
-------------------------
125 g miekkiego masla- temp. pokojowa
szczypta soli
125 g cukru
2 jajka
1-2 pelne lyzeczki mielonego cynamonu
50 g drobno mielonych migdalow lub orzechow laskowych
250 g maki
cukier z cynamonem lub cukier puder do posypania gofrow
maslo lekko posolic, utrzec dodajac stopniowo na zmiane cukier i po jednym
jajku .Gdy cukier sie rozpusci dodac cynamon. Mielone orzechy lub migdaly
wymieszac z maka, czesc wsypac do ciasta i razem utrzec. Pozostala make z
migdalami wysypac na stolnice , zrobic wglebienie i wlozyc w srodek
zagniecione ciasto. Wszystko razem szybko wyrobic , aby skladniki nie
zdazyly sie ogrzac. Formowac z ciasta kulki wielkosci orzecha wloskiego,
klasc na gofrownice, lekko splaszczyc , smazyc chrupiace wafle na
zlotobrazowy kolor. Wyjac , ostudzic i posypac cukrem z cynamonem lub cukrem
pudrem.
______________________________
Gofry
100 gr masla
1 szklanka mleka
1 szklanka maki
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1+1/2 lyzeczki polskiego proszku do pieczenia
Rozpuscic maslo, dodac mleko i jajka, roztrzepac widelcem, tylko zeby
nie bylo widac bialka, dodac cukier, make i proszek, wymieszac, nie
ubijac, byle maka nie byla sucha, piec az zlote, jak kto lubi chrupiace
suszyc w cieplym piecu 2-3 minuty, podawac na cieplym talerzu z
cieplym syropem, dzemem, lub owocami, czy sosem z mrozonych owocow.
Magdalena Bassett
|