Data: 2002-12-12 20:49:19
Temat: Re: Golonka na piwie JAK?
Od: "4410april" <j...@2...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Gocha:
> > Proszę o przepis jeśli ktoś dysponuje.
>
=======================
Podaję Ci przepis mojej Żony, która nie może odejść od TV: dwie golonki po
całonocnym moczeniu (wodę z moczenia wylać!) dusi się w piekarniku w
naczyniu z pokrywą w około 2 szklanek lekko osolonej wody z przyprawami
(pieprz, ziele angielskie i liść laurowy) przez 3 godz - wodę należy cały
czas uzupełniać. Po tym czasie dodaje się warzywa starte na grubej tarce
(duże: 1 seler, 1 por, 1/4 kg pietruszki i 1/2 kg marchwi) tak aby przykryły
golonki i dusi się przez dalsze 2 godziny dodając po trochę ok 1 butelki
piwa - my dajemy EB (to nie reklama) - czas końcowego gotowania uzależniony
od golonki. Gotuje się tak długo aż będzie miękka. Golonka jest
wielokrotnie wypróbowana przez grono przyjaciół i przez nich również
"zaadoptowana". Przepis podaję bez sprawdzenia na liście - być może są
lepsze. W każdym razie życzę smacznego!
j@n
|