Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: e...@p...com (Mariusz Marczak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Golonka - ponownie
Message-ID: <3...@n...tpnet.pl>
References: <g9Se5.37515$pD2.775591@news.tpnet.pl> <8li376$nbc$1@flis.man.torun.pl>
<1eebc1s.1z07gyqyffd74N%wlos@tele.com.pl>
<8lji34$om9$2@flis.man.torun.pl>
<1eec8cx.2x99bf1fitm7aN%wlos@tele.com.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.5/32.451
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 60
Date: Fri, 28 Jul 2000 10:25:04 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.116.26.202
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 964779904 195.116.26.202 (Fri, 28 Jul 2000 12:25:04 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Jul 2000 12:25:04 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31947
Ukryj nagłówki
On Tue, 25 Jul 2000 16:48:09 GMT, w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
wrote:
>ostry <o...@e...com.pl> wrote:
>
>> > Przepis wydaje sie niezwykle atrakcyjny, ale czy moglbys zdrazic skad
>Juz kiedys, calkim niedawno, podawalem. Jest gdzies w archiwum.
[99-01-25 oraz 99-12-29 Wladyslaw Los napisal (cytat)]
Oto przepis na pawdziwa golonke po bawarsku (bayerische Schweinhaxe):
2 tylne golonki po ok. 0,8 - 1 kg.
sol, bialy pieprz
30 g smalcu
1/4 litra goracej wody
1 cebula
1 lisc bobkowy
2 gozdziki
2 jagody jalowca
1/8 l ciemnego piwa, np. porteru
zasmazka ze smalcu i maki
Golonki oczyscic i ostrym nozem ponacinac skorki w ukosna kratke.
Obficie posolic i popieprzyc. W brytfannie roztopic smalec i obsmazyc
w
nim golonki. Podlac 1/8 l. wody.
Cebule obrac i przeciac na pol. Jedna polowe naszpikowac gozdzikami,
druga kawlkami liscia bobkowego. Wlozyc do bratfanny wraz z kawalkami
jalowca. Piec golonki ok. 2 godz. w piecu o temp. 200 stopni C.
podlewajac od czasu do czasu woda. Po godzinie pieczenia opedzlowac
golonki piwem, dzieki czemu uzyskamy chrupiaca skorke.
Po upieczeniu wyjmujemy golonki z brytfanny, sos z dna brytfanny
przecedzamy przez sito i nieco zageszczamy zasmazka. Sos podajemy do
golonki w sosjerce.
Podajemy po pol golonki na osobe z kwsna kapusta (moze byc podduszona
ze
smalcem i przyprawami, ewentualnie jablkiem) oraz knedlem bulczanym.
Jednak mozna tez podac ja po prostu z salatka kartoflana (ogotowane
maczyste kartofle na zimno, przyprawione olejem i octem) -- taka
Schweinhaxe jadlem w piwiarni przy klasztorze w Andechs, miescu
slawnym
wsrod bawarskich piwoszy.
Wladyslaw
[koniec cytatu]
Smacznego :-9
Mariusz Marczak
Merlin
2B || !2B
http://www.kuchnia.3miasto.pl "Wirtualna Kuchnia Polska"
(było: http://friko3.onet.pl/el/kuchnia "Wirtualna Kuchnia Polska")
http://www.elblag.info.pl Internetowy informator Elblag i Okolice
http://ebowo.vc.pl Kanal IRC #EBowo
|