Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!news.rmf.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy
.onet.pl
From: <i...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gotowanie dla chorej-pilne!
Date: 13 Mar 2002 16:12:21 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 30
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <a6lh5q$iv3$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1016032341 19384 192.168.240.245 (13 Mar 2002 15:12:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Mar 2002 15:12:21 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.161.97.55, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows NT 4.0; FIL Release 2)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100001
Ukryj nagłówki
Mysle, ze mozesz mamie ugotowac rosol na miesie z kury lub kurczaka (ta druga
wersja jest bardziej lekkostrawna, ale mniej smaczna).
wez mieso z koscia, moga byc np.2-4 nogi. Jesli ugotujesz wiecej, to mozesz
zamrozic albo na nastepny dzien ugotowac inna zupe na bazie rosolu.
Do garnka wloz oplukane mieso, zalej zimna woda (wazne), dodaj 4-6 ziaren
pieprzu, 4-6 ziaren ziela zngielskiego, 2-3 liscie laurowe (bobkowe).
Garnek musi byc na tyle duzy, zeby mieso bylo calkowicie pod woda. Postaw na
piecu i gotuj na b.wolnym ogniu (zeby lekko pyrkalo)ok 1 godziny.
Nastepnie obierz 1 marchew, przekroj na cwiartki. Z pietruszka zrob to samo.
Wez kawalek selera - 3x 4 x2 cm (nieduzy kawalek) tez go oskrob, ale nie kroj.
Gdy w mieso da sie wbic widelec dodaj powyzsze warzywa.
Dodaj odrobine soli do smaku.Lepiej za malo i dosolic potem na koncu.
Jak bedziesz gotowal rosol zmienia kolor i dopiero jest smaczny, gdy staje sie
lekko zoltawy.
Czasami trzeba dolac troche wody, gdy wyparuje, ja dodaje ciepla.
Do tego kup makaronu takie drobne nitki - spytaj w sklepie, ktory najlepszy do
rosolu.
Czasami ludzie lubia rosol z ryzem, to wtedy ugotuj ryz osobno.
Do termosu (najlepiej z szerokim otworem, ale jesli nie masz to do sloika i
obwin go szalikirem lub recznikiem wlej goracy rosol.
Wez ze soba sol i odrobine pieprzu.
Mozesz w rosole miec kawalki tego miesa na ktorym gotowales, ale poszarp go w
domu.
Nie zapomnij talerza, lub duzego kubka, lyzki i serwetki.
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|