Data: 2002-03-13 15:12:21
Temat: Re: Gotowanie dla chorej-pilne!
Od: <i...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mysle, ze mozesz mamie ugotowac rosol na miesie z kury lub kurczaka (ta druga
wersja jest bardziej lekkostrawna, ale mniej smaczna).
wez mieso z koscia, moga byc np.2-4 nogi. Jesli ugotujesz wiecej, to mozesz
zamrozic albo na nastepny dzien ugotowac inna zupe na bazie rosolu.
Do garnka wloz oplukane mieso, zalej zimna woda (wazne), dodaj 4-6 ziaren
pieprzu, 4-6 ziaren ziela zngielskiego, 2-3 liscie laurowe (bobkowe).
Garnek musi byc na tyle duzy, zeby mieso bylo calkowicie pod woda. Postaw na
piecu i gotuj na b.wolnym ogniu (zeby lekko pyrkalo)ok 1 godziny.
Nastepnie obierz 1 marchew, przekroj na cwiartki. Z pietruszka zrob to samo.
Wez kawalek selera - 3x 4 x2 cm (nieduzy kawalek) tez go oskrob, ale nie kroj.
Gdy w mieso da sie wbic widelec dodaj powyzsze warzywa.
Dodaj odrobine soli do smaku.Lepiej za malo i dosolic potem na koncu.
Jak bedziesz gotowal rosol zmienia kolor i dopiero jest smaczny, gdy staje sie
lekko zoltawy.
Czasami trzeba dolac troche wody, gdy wyparuje, ja dodaje ciepla.
Do tego kup makaronu takie drobne nitki - spytaj w sklepie, ktory najlepszy do
rosolu.
Czasami ludzie lubia rosol z ryzem, to wtedy ugotuj ryz osobno.
Do termosu (najlepiej z szerokim otworem, ale jesli nie masz to do sloika i
obwin go szalikirem lub recznikiem wlej goracy rosol.
Wez ze soba sol i odrobine pieprzu.
Mozesz w rosole miec kawalki tego miesa na ktorym gotowales, ale poszarp go w
domu.
Nie zapomnij talerza, lub duzego kubka, lyzki i serwetki.
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|