Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!opentra
nsit.net!fr.clara.net!heighliner.fr.clara.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.
pl!not-for-mail
From: "FeLicja (Kasia)" <I...@n...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gotowanie ryżu, kleikowanie
Date: Tue, 13 Nov 2001 20:51:08 -0500
Organization: news.onet.pl
Lines: 32
Sender: x...@p...onet.pl@5-pool4.ras14.nynyc.tii-dial.net
Message-ID: <3...@n...net>
References: <3...@n...onet.pl>
<9srvnp$42k$06$3@news.t-online.com>
Reply-To: I...@n...net
NNTP-Posting-Host: 5-pool4.ras14.nynyc.tii-dial.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1005702675 10904 206.249.67.5 (14 Nov 2001 01:51:15 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Nov 2001 01:51:15 GMT
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; en-US; rv:0.9.4) Gecko/20011019
Netscape6/6.2
X-Accept-Language: en-us, pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:81244
Ukryj nagłówki
waldemar z domu wrote:
>>Interesuje mnie rodzaj ryżu który najmniej sie skleja podczas gotowania.
>>Jak gotować ryż aby otrzymać sybki, nie sklejony?
>>Z góry dzięki za pomoc.
>>
>
> wypłukaj, nie przegotuj, gotuj w odpowiedniej ilości wody, możesz trochę
> podsmażyć w oleju, kup słownik ortograficzny.
>
> Waldek
Ze wzgledu na to, ze ja sie ryzu nauczylam gotowac dosc niedawno, dodam
nieco dokladniejsze - moje - instrukcje.
Ryz najlepiej wrzucic go do jakiejsc miski, przejrzec wpierw, przebrac,
jezeli jest taka potrzeba, i dokladnie wyplukac - ciagle zmieniac wode, az
ta bedzie przejrzysta, wode odlac, najlepiej wyrzucajac ryz na sito. Ja w
miedzyczasie stawiam garnek na ogien z woda - dwa razy tyle objetosciowo, co
ryzu. Wode posolic, ale mozna tez wrzucic kostke rosolowa, tez fajnie
wychodzi, mozna troche kukuryczy z puszki, mozna groszku zielonego, swiezych
pomidorkow pokrojonych w drobna kostke, mozna dodac cebulke pokrojona,
pomyslow masa. Wrzucic ryz, zagotowac na wiekszym ogniu, gotowac jeszcze
jakies pol minuty, ognien zmniejszyc na bardzo malutki i przykryc. Gotowac
tak, az zrobia sie takie dziurki (tzn ryz sie tak ulozy) i na dnie nie ma
juz wody. Gaz wylaczyc, ryz wymieszac, ja przykrywam spowrotem i
pozostawiam na dodatkowe 5 minut.
Kiedys gotowanie ryzu bylo dla mnie najwieksza kara, dzis moge robic to
codziennie i nawet szybciej mi to wychodzi, niz ziemniaki (np obierac nie
trzeba ;))
Kasia
|