Data: 2001-11-14 01:51:08
Temat: Re: Gotowanie ryżu, kleikowanie
Od: "FeLicja (Kasia)" <I...@n...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
waldemar z domu wrote:
>>Interesuje mnie rodzaj ryżu który najmniej sie skleja podczas gotowania.
>>Jak gotować ryż aby otrzymać sybki, nie sklejony?
>>Z góry dzięki za pomoc.
>>
>
> wypłukaj, nie przegotuj, gotuj w odpowiedniej ilości wody, możesz trochę
> podsmażyć w oleju, kup słownik ortograficzny.
>
> Waldek
Ze wzgledu na to, ze ja sie ryzu nauczylam gotowac dosc niedawno, dodam
nieco dokladniejsze - moje - instrukcje.
Ryz najlepiej wrzucic go do jakiejsc miski, przejrzec wpierw, przebrac,
jezeli jest taka potrzeba, i dokladnie wyplukac - ciagle zmieniac wode, az
ta bedzie przejrzysta, wode odlac, najlepiej wyrzucajac ryz na sito. Ja w
miedzyczasie stawiam garnek na ogien z woda - dwa razy tyle objetosciowo, co
ryzu. Wode posolic, ale mozna tez wrzucic kostke rosolowa, tez fajnie
wychodzi, mozna troche kukuryczy z puszki, mozna groszku zielonego, swiezych
pomidorkow pokrojonych w drobna kostke, mozna dodac cebulke pokrojona,
pomyslow masa. Wrzucic ryz, zagotowac na wiekszym ogniu, gotowac jeszcze
jakies pol minuty, ognien zmniejszyc na bardzo malutki i przykryc. Gotowac
tak, az zrobia sie takie dziurki (tzn ryz sie tak ulozy) i na dnie nie ma
juz wody. Gaz wylaczyc, ryz wymieszac, ja przykrywam spowrotem i
pozostawiam na dodatkowe 5 minut.
Kiedys gotowanie ryzu bylo dla mnie najwieksza kara, dzis moge robic to
codziennie i nawet szybciej mi to wychodzi, niz ziemniaki (np obierac nie
trzeba ;))
Kasia
|