Data: 2005-01-31 22:49:15
Temat: Re: Gotujacy facet
Od: Kruszyzna <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Aktos, sącząc kawkę, wyklepał:
> Czesc wszystkim.
> Tak sie w domku zmienilo ze ja musze gotowac a nie zona. Boze co za czasy.
> Ale to nic. Moze ktos mi poda przepisy na szybki obiad i nie drogi.
> Dzieki za wszelkie pomysly.
> W.
No to ja podam przepis, który sama przedwczoraj wypróbowałam. Przepis
pochodzi z tego dodatku do Wyborczej "Kulinarny Atlas Świata" i znalazł się
w odcinku o kuchni tureckiej.
Gulasz z fasolką szparagową - proporcje na 2 osoby, przy czym część została
jeszcze na drugi dzień.
0,5 kg (z hakiem) mięsa wołowego lub jagnięciny (ja dałam wołowinę)
1 spora cebula
2 pomidory (ja miałam przecier pomidorowy)
1 kg zielonej fasolki szparagowej (ja dałam dwa opakowania mrożonej)
oliwa lub masło
Mięso obsmażasz na tłuszczu, aż wyparuje cała "woda", którą puści. Dodajesz
cebulę. Następnie pomidory (ja rozrobiłam przecier i dodałam) i dusi się
około 5 minut. Następnie dodaje się fasolę, przykrywa całośc i dusi, aż
mięso będzie zupełnie miękkie a fasola gotowa. Przyprawia się do smaku i
podaje. Tu moja uwaga: lepiej ugotować fasolę osobno w osolonej wodzie i
dodać do miękkiego już mięsa. Poddusić jeszcze chwilę i już.
Bardzo dobre to wychodzi. Ja zjadłam po prostu ze świeżą bułką. Robi się
zupełnie szybko.
Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."
|