Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.fsmpi.
rwth-aachen.de!newsfeed.straub-nv.de!feed.xsnews.nl!fbe001.ams.xsnews.nl!ecngs!
feeder.ecngs.de!81.171.118.61.MISMATCH!peer01.fr7!news.highwinds-media.com!news
feed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!n
ews.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Grupę uważam za zamkniętą 3-|
References: <a8e58dcjnf8d$.dmo9zss5hk5i$.dlg@40tude.net>
<558715e3$0$8379$65785112@news.neostrada.pl>
<mm851l$24t$1@node2.news.atman.pl>
Organization: : : :
Date: Mon, 22 Jun 2015 09:00:00 +0200
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 41
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1434956400 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27519 77.253.217.116:22810
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2936
X-Received-Body-CRC: 4216598351
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364426
Ukryj nagłówki
Pani Basia napisała:
>> Ja cię wyprowadzę z błędu. Czy jesteś na liście założycieli grupy?
>> Bo ja chyba sobie nie przypominam żebyś głosowała za powstaniem
>> tej grupy (i świńska noga w kapuście...). Ja głosowałem. I tak jak
>> ostatnio tu zaglądam to właśnie ty czynisz na grupie bezsensowne
>> zamieszanie - więc albo spadaj na szczaw albo radykalnie przemyśl
>> swoje zachowanie.
>
> Bo to jest jak perz. Tyle samo pożytku, tak samo interesujące i też
> takie namolne. Już z lebiody więcej pożytku i prędzej da się od biedy
> jakąś strawę uwarzyć.
Z perzu da się z pożytkiem nawarzyć całkiem dobrego piwa. Daleko sięgać
po takie receptury nie trzeba:
Sądeckie piwo perzowe (25 butelek 0,5 l) robimy z 13 litrów wody,
około 1 kilograma suszonego perzu, 2 kg cukru, 4 dag szyszek
chmielowych i 5 dag drożdży. Zaczynamy od opłukania i rodrobnienia
kłączy perzu. Kroimy go bardzo drobno na tzw. sieczkę. Zalewamy to
10 litrami zimnej wody, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu
około 2 godziny. Następnie przygotowujemy syrop z cukru zalanego
1 litrem wody i zagotowany. Szyszki chmielowe zalewamy dwoma litrami
wody i gotujemy około pół godziny. Po wystudzeniu wywarów perzowego
i chmielowego cedzimy je do naczynia po czym zalewamy syropem
cukrowym i rozpuszczonymi w ciepłej wodzie drożdżami. Całość mieszamy
i fermentujemy przez dwa dni w temperaturze 18 do 24 stopni. Po tym
czasie nasze piwo przelewamy do butelek uważająć by nie zmącić osadu
na dnie garnka. Butelki kapslujemy bądź korkujemy i chowamy do zimnej
piwnicy (około 10 stopni) bez światła. Tam nasze piwo dojrzewa i po
około 4 dniach nadaje się do spożycia przez około tydzień. Ci którzy
chcą zachować piwo na dłużej (do miesiaca) powinni je spasteryzować
przez około pół godziny.
http://www.izbaskarbow.pl/swojskie-alkohole/342-sade
ckie-piwo-z-perzu
Jarek
--
Chycili na hali bacoska zbójnicy,
bedom go warzyli na kotle w żentycy
|